Investitorii austrieci consideră că România se va dezvolta pozitiv în următorii doi ani – studiu Advantage Austria

Investitorii austrieci consideră că România se va dezvolta pozitiv în următorii doi ani deoarece există un potenţial mare de creştere, în acest context fiind planificată pe termen mediu crearea de noi locuri de muncă, alături de investiţii în special în extinderea şi modernizarea întreprinderilor existente, relevă o cercetare referitoare la climatul economic din România, realizată de al Advantage Austria - Secţia Comercială a Ambasadei Austriei la Bucureşti.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 06:15
Investitorii austrieci consideră că România se va dezvolta pozitiv în următorii doi ani - studiu Advantage Austria

‘Importantă pentru toate aceste decizii este dezvoltarea în continuare şi îmbunătăţirea condiţiilor cadru politice şi economice din ţară. O politică economică prietenoasă cu întreprinzătorul, stabilitatea politică şi transparenţa, diminuarea birocraţiei cât şi promovarea formării şi a perfecţionării profesionale reprezintă factori importanţi’, se arată în studiul la care a participat managementului filialelor austriece din România.

Potrivit cercetării, 70% dintre respondenţii care au participat la studiu consideră că situaţia economică din România se va dezvolta pozitiv în următorii doi ani (2016-2017), trei din patru preconizând o dezvoltare pozitivă a companiei lor în acelaşi interval de timp.

În privinţa perspectivelor viitoare de investiţii, România se poziţionează ca zonă interesantă pentru investiţiile austriece.

‘44% dintre toţi cei chestionaţi au afirmat că au planuri de investiţii în următorii doi ani (2016-2017), alţi 33% iau în considerare eventuale investiţii, însă nu au luat încă decizii în acest sens. Sunt planificate în special investiţii pentru extinderi, cum ar fi extinderea capacităţii de producţie, investiţii în reechipări, respectiv în modernizarea locaţiilor actuale. Comparativ, interesul pentru investiţii noi este mai scăzut, însă sunt planificate şi investiţii în sfera de personal: 6 din 10 întreprinderi au planificat mărirea numărului de locuri de muncă’, se arată în studiul comunităţii austriece locale de business din România.

Acesta menţionează că activitatea companiilor austriece din România este influenţată puternic în special de condiţiile cadru politice (politica fiscală şi de taxare, birocraţie, siguranţa juridică şi stabilitatea politică) şi de factori relevanţi legaţi de persoană (loialitatea angajaţilor, potenţialul forţei de muncă, formarea personalului calificat şi costul muncii).

‘Tendinţele de dezvoltare din aceste domenii sunt privite de către respondenţi cu sentimente amestecate: se consideră că în special factorii care determină climatul investiţional vor avea o evoluţie mai degrabă negativă. Companiile constată însă impulsuri pozitive în domeniul important al formării şi calificării forţei de muncă, chiar dacă dezvoltarea potenţialului forţei de muncă în general precum şi loialitatea angajaţilor sunt evaluate mai curând ca fiind nefavorabile. Răzbate în special dorinţa pentru o politică cadru mai bună pentru investitori. Ţările care s-au poziţionat pe plan internaţional ca destinaţii de succes pentru investiţii au creat un climat prietenos pentru investitori. În loc de măsuri cu efect pe termen scurt, deciziile pentru efectuarea de investiţii necesită o planificare şi o dezvoltare strategică pe termen lung, care se pot realiza doar dacă există condiţii cadru calculabile’, relevă studiul citat.

În opinia investitorilor austrieci, România are o importanţă absolut deosebită pentru economia austriacă, nu doar ca şi partener comercial, ci în special ca destinaţie pentru investiţii.

‘Companiile austriece sunt considerate de ani de zile ca fiind cei mai importanţi investitori – au investit circa 9,7 miliarde euro – ceea ce corespunde unei cote de 16,1% din totalul investiţiilor străine directe din România – şi creează prin cele peste 7.000 de firme cu aport de capital austriac înregistrate peste 100.000 de locuri de muncă directe. Astfel, ele sunt un pilon important al societăţii româneşti, contribuind activ şi durabil la consolidarea locaţiei economice’, potrivit cercetării.

Austrian Business Outlook Survey Romania 2016, un sondaj reprezentativ pentru economia austriacă din România pe tema actualului climat de afaceri, a fost realizat în acest an pentru prima dată. Este vorba despre o chestionare online adresată managementului filialelor austriece din România, care s-a realizat în perioada 13 – 31 aprilie 2016. În total, au participat la sondaj 124 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...