Investitorii din SUA cumpără masiv pe bursele europene

Marii investitori americani au cumpărat în primele şase luni ale anului pe bursele din Europa acţiuni în valoare de 65 de miliarde de dolari, maximul ultimilor 36 de ani, potrivit unui raport elaborat de divizia europeană a Goldman Sachs folosind date ale Trezoreriei SUA.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 11:28
Investitorii din SUA cumpără masiv pe bursele europene

Investitorii din SUA cumpără masiv pe bursele europene

LONDRA (MEDIAFAX) – Marii investitori americani au cumpărat în primele şase luni ale anului pe bursele din Europa acţiuni în valoare de 65 de miliarde de dolari, maximul ultimilor 36 de ani, potrivit unui raport elaborat de divizia europeană a Goldman Sachs folosind date ale Trezoreriei SUA.

Achiziţiile derulate de fondurile de pensii şi alţi investitori mari din SUA, la cel mai ridicat nivel începând din 1977, reprezintă un semn al încrederii în capacitatea Europei de a-şi reveni din criza datoriilor suverane, scrie Financial Times.

Semnele recuperării economice şi creşterea încrederii mediului de afaceri, precum şi aşteptările ca rezultatele companiilor din a doua jumătate a anului să susţină cotaţiile la bursă au atras din nou interesul investitorilor americani, notează publicaţia britanică.

„Contextul economic face din Europa o investiţie atractivă. Ne aşteptăm ca acţiunile companiilor europene să crească în continuare, odată cu recuperarea înregistrată la nivelul întregii regiuni”, a declarat directorul diviziei de investiţii în acţiuni pe pieţe internţionale la Goldman Sachs Asset Management, Eddie Perkins.

Potrivit grupului britanic HSBC, acţiunile europene sunt încă subevaluate cu 15% comparativ cu media pe termen lung, în pofida creşterilor din ultimul an. Cotaţiile de pe bursele europene au crescut cu 27% din iunie anul trecut.

Pieţele de capital se confruntă totuşi cu riscuri substanţiale, între care un posibil atac SUA asupra Siriei, temeri privind instabilitatea pieţelor emergente, dar şi posibilitatea unei noi agravări a crizei din zona euro.

Evoluţia slabă a pieţelor emergente este în mod deosebit un motiv de îngrijorare pentru companiile europene, întrucât acestea obţin aproximativ o treime din venituri din astfel de regiuni. O încetinire economică mai puternică decât se anticipează ar afecta veniturile şi profiturile companiilor din Europa.

În pofida riscurilor, faptul că acţiunile europene sunt încă ieftine încurajează fondurile americane să investească mai mult, potrivit Financial Times. Sectoarele preferate de Goldman Sachs şi HSBC pentru investiţii sunt financiar, telecom şi utilităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului de aselenizare. Bezos este marele pierzător
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului ...
NASA nu a încălcat reglementările în vigoare atunci când a ales compania SpaceX pentru a construi viitorul său modul de aselenizare, a anunţat vineri autoritatea de supraveghere a contractelor......
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu interzice şi nu limitează creşterea ...
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Planul Europei de a elimina autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă a pus bătrânul continent în avangarda ...
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică ...