Investitorii estimează că băncile vor strânge 51 de miliarde de euro după testele BCE

Testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană în rândul celor mai importante bănci din zona euro va obliga băncile să strângă o sumă suplimentară de 51 de miliarde de euro pentru a fi credibile pe piaţă, arată rezultatele unui sondaj derulat de Goldman Sachs în rândul marilor investitori instituţionali, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 13:12
Investitorii estimează că băncile vor strânge 51 de miliarde de euro după testele BCE

În plus, cei 125 de investitori instituţionali de pe întregul glob intervievaţi de Goldman Sachs estimează că nouă din cele aproximativ 130 de bănci testate de BCE ar urma să pice examenul, cel mai mari şanse fiind în cazul băncilor din Italia, Germania şi Grecia.

Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie şi, înainte de acest pas, va evalua starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului.

Crucial pentru BCE este ca rezultatele testelor să fie în linie cu aşteptările pieţelor, în condiţiile în care precedentele runde de teste, derulate în 2010 şi 2011, au fost discreditate pentru că necesităţile de capital identificate de BCE au fost mult mai mici decât ceea ce considerau investitorii.

‘De data aceasta BCE este percepută că a gestionat bine procesul până acum, o dovadă fiind creşterea gradului de credibilitate’, se arată în raportul Goldman Sachs, potrivit căruia 89% din investitori cred că de data aceasta testele vor fi credibile, faţă de 70% la precedentul sondaj din luna octombrie.

Estimările investitorilor referitoare la cele 51 de miliarde de euro care vor fi trebui strânse de bănci sunt cu 23 de miliarde de euro mai mari decât estimările anterioare. În schimb, aşteptările referitoare la un scenariu extrem, potrivit căruia băncile vor fi nevoite să strângă peste 100 de miliarde de euro, au scăzut de la 18% în octombrie la 8% în prezent.

De asemenea, comparativ cu sondajul din luna octombrie, percepţiile investitorilor cu privire la băncile din Grecia, Europa Centrală şi Est şi Austria s-au deteriorat cel mai mult, în timp ce percepţiile cu privire la băncile spaniole s-au îmbunătăţit.

Băncile greceşti şi italiene sunt considerate cele mai probabile să nu treacă testele de stres ale BCE. Potrivit investitorilor intervievaţi de Goldman Sachs cele mai mari şanse de eşec sunt în cazul băncilor: Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano, ambele din Italia, Piraeus, Eurobank şi Alpha Bank, toate din Grecia, Commerzbank (Germania), BCP (Portugalia), Raiffeisen Zentralbank (Austria) şi Banco Popular Espanol (Spania).

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...