Investitorii germani preferă România şi Serbia, ocolind Grecia – presa elenă

O nouă investiţie germană este anunţată săptămânal în România şi Serbia, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Greco-Germană, Michalis Maillis, criticând condiţiile neadecvate pentru atragerea de investiţii pe care le oferă Grecia, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 12:17
Investitorii germani preferă România şi Serbia, ocolind Grecia - presa elenă

În următorii trei ani, investiţiile germane în Grecia se vor ridica la trei miliarde de euro, după semnarea unui acord de închiriere a aeroporturilor regionale cu firma germană Fraport, contra sumei de 1,23 miliarde de euro, şi a investiţiei de 1,3 miliarde de euro anunţată de Deutsche Telekom pentru modernizarea reţelei de telecomunicaţii a OTE.

‘Climatul de afaceri din Grecia nu este foarte bun în acest moment. Există incertitudine, suprataxare şi încă se menţin restricţiile asupra mişcărilor de capital. Nu mă aştept ca vreo firmă germană care nu este activă în Grecia să facă investiţii curând în statul elen’, a declarat Maillis.

Spre deosebire de Grecia, România şi Serbia sunt văzute ca fiind prietenoase cu investitorii.

România ocupă poziţia 36, iar Serbia locul 40 în clasamentul ‘Doing Business 2017’, elaborat de Banca Mondială, în timp ce Grecia este abia pe locul 60. Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.

Impozitul pentru companii în Grecia este de 29%, faţă de 16% în România şi 15% Serbia. De asemenea, România şi Serbia operează zone economice speciale unde se acordă stimulente firmelor care fac investiţii.

Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul ‘T’.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...