Investitorii instituţionali străini au reînceput să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea

Investitorii instituţionali străini şi-au majorat participaţiile la Fondul Proprietatea (FP) în luna iulie, după ce în precedentele două luni şi-au redus expunerile şi au retras o parte din banii plasaţi pe pieţele emergente, anticipând că Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 16:33
Investitorii instituţionali străini au reînceput să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea

În luna iulie, participaţia investitorilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea a crescut cu 0,37 puncte procentuale, la 56,51% din acţiuni, după ce în mai şi iunie pachetele deţinute au scăzut cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.

Cele mai mari pachete de acţiuni au fost cumpărate în anul 2011, când participaţia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii instituţionali străini au cumpărat peste 10% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumpărători au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi compania de administrare a investiţiilor City of London, care au ajuns să deţină peste 18% şi, respectiv, 9,43%.

Cele mai recente achiziţii realizate de Elliott Associates au avut în prima parte a lunii mai, când fondul american de hedging a cumpărat 0,08% din acţiunile FP, pentru 7,8 milioane lei (1,8 milioane euro).

Persoanele care au fost despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea au vândut încă de la listare pachete importante de titluri FP. Aceştia au primit acţiunile de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel că participaţia ministerului a scăzut de la 36,79% în februarie 2011 la 2,67% în prezent. La acel moment, acţionarii persoane fizice române deţineau 30,78% din titlurile Fondului.

La finele lunii iulie, Fondul Proprietatea avea 8.195 de acţionari, faţă de 8.228 în luna iunie.

În luna iulie, principalii vânzători de acţiuni Fondul Proprietatea au fost investitori instituţionali înregistraţi în România şi persoane fizice române, participaţiile acestora coborând cu 0,4 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,41 puncte procentuale, potrivit statisticilor transmise, miercuri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finele lunii iulie, investitorii instituţionali înregistraţi în România deţineau 8,87% din titlurile Fondului, faţă de 9,27% în luna iunie.

În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice români a scăzut de la 23,28% la 22,87%.

Pachetele deţinute de acţionarii persoane fizice străine au continuat să coboare foarte uşor, de la 5,86% la 5,83%.

Fondul Proprietatea a continuat în luna iulie programul de răscumpărare, care vizează cel mult 8% din propriile acţiuni. Astfel, Fondul a cumpărat zilnic acţiuni proprii, preluând în luna iunie 0,47% din titluri, pentru care a plătit 42,8 milioane lei (aproape 9,7 milioane euro).

Programul de răscumpărare a început în luna aprilie, iar de la acel moment şi până la finele lunii iulie, FP a cumpărat în total 1,55% din propriile acţiuni, plătind 138,6 milioane lei (31,5 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns să deţină 3,24% din propriile acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

În şedinţa bursieră de miercuri, Fondului Proprietatea au depăşit maximul istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,675 lei. Cel mai mare preţ plătit miercuri pentru acţiunile Fondului Proprietatea a fost de 0,681 lei, nivel cu 1,34% peste închiderea de marţi şi, totodată, cu 0,89% peste nivelul istoric din ziua listării.

La finalul şedinţei, acţiunile FP au fost cotate la 0,68 lei, cu 1,19% peste cotaţia de marţi. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 9,369 miliarde lei (2,114 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA – Congresul a depăşit un prim obstacol pentru a evita un shutdown
SUA – Congresul a depăşit un prim obstacol pentru a evita un shutdown
Congresul SUA a depăşit joi un prim obstacol pentru a evita o paralizie a serviciilor federale la acest sfârşit de săptămână, ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 3.12.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 3.12.2021
Euro începe ultima zi lucrătoare a săptămânii la 4,95 lei, pe piaţa interbancară.
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...