Investitorii solicită ASF să analizeze legalitatea unor tranzacţii decise de CA al SIF Banat-Crişana

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să analizeze "cu cea mai mare atenţie" legalitatea unor decizii ale CA al SIF Banat-Crişana (SIF1), printre care reducerea capitalului social, dar şi unele tranzacţii cu acţiuni din portofoliu.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 10:49
Investitorii solicită ASF să analizeze legalitatea unor tranzacţii decise de CA al SIF Banat-Crişana

„Vă rugăm să analizați cu cea mai mare atenție legalitatea ultimelor acțiuni întreprinse de Consiliul de Administrație al SIF Banat Crișana: reducerea capitalului social, constituirea SIF Imobiliare Limited, achiziționarea Turism Azuga de la o firma afiliată președintelui Consiliului de Administrație fără raportarea tranzacției către acționari sub pretextul că în tranzacție a fost interpus la un moment dat un SRL, ș.a. Toate acestea reprezintă precedente periculoase în administrarea societăților de investiții financiare de natură să afecteze milioane de acționari și, astfel, credibilitatea instituțiilor pieței de capital din România”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de asociaţie Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana a anunţat joi seară că a decis reducerea capitalului social al companiei, fără prezinte detaliile operaţiunii, care ar fi urmat să fie anunţate ulterior primirii avizului de la ASF. Comunicarea nu conţine detalii privind decizia Consiliului de Administraţie, ci doar că a fost luată în baza unui articol din statutul SIF care prevede că adunarea generală extraordinară a delegat CA atribuţii printre care şi modificarea capitalului social şi schimbarea obiectului de activitate al companiei.

Statutul a fost rescris pe 2 iulie, potrivit informaţiilor de pe site-ul SIF Banat-Crişana.

În urma acestui anunţ, ASF a dispus, vineri dimineaţă, suspendarea acţiunilor SIF Banat-Crişana de la tranzacţionare la bursă şi a solicitat Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana să transmită un raport prin care să prezinte informaţii referitoare la reducerea capitalului social.

SIF Banat-Crişana a transmis la ora 12:25 un comunicat prin care anunţă că scăderea capitalului social va fi realizată prin răscumpărarea a maxim 10% din acţiuni şi anularea acestora. Pachetul este evaluat la 59,2 milioane lei (13,3 milioane euro) în funcţie de ultimul preţ înregistrat joi.

Acţiunile ar urma să fie răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,5 lei/titlu şi 2,5 lei/titlu, potrivit deciziei Consiliului de Administraţie. Dacă acţiunile vor fi răscumpărate la preţul minim, de 0,5 lei, societatea va plăti 27,4 milioane lei (aproape 6,2 milioane euro), iar la cotaţia maximă, de 2,5 lei, pachetul se ridică la 137,2 milioane lei (30,9 milioane euro).

SIF Banat-Crişana are în prezent un capital social de 54,8 milioane lei.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Banat-Crişana au fost reluate la 13:15.

Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana încă din luna decembrie a anului trecut, când a făcut rocada cu Ioan Cuzman, care s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

În AGA în care a fost ales noul Consiliu de Administraţie, acţionarii au decis ca SIF Banat-Crişana să nu distribuie dividende şi să păstreze profitul pentru investiţii.

Cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an este achiziţia Muntenia Invest, societatea de investiţii financiare ajungând astfel să deţină indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crişana ar urma să împartă administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anunţat în luna august că vrea să preia aproape 50% din acţiunile Muntenia Invest, în aceleaşi condiţii de preţ ca SIF Banat-Crişana.

Altă decizie a vizat înfiinţarea unei firme în Cipru, SIF Imobiliare, către SIF Banat-Crişana care a transferat participaţii de 100,4 milioane lei (22,6 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar. SIF Imobiliare ar urma să fie listată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de la Bucureşti.

SIF Banat-Crişana intenţionează să procedeze la fel şi cu participaţiile pe care le deţine în turism, care ar urma să fie transferate către o nouă firmă, SIF Hoteluri.

SIF Banat-Crişana a înregistrat în primele opt luni cel mai mic profit dintre cele cinci SIF-uri, de 35 milioane lei.

La finele lunii august, SIF Banat-Crişana avea un activ de 1,52 miliarde lei, cu 15,4% peste nivelul de la finele anului trecut. Totuşi, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate la cel mai mare discount dintre cele cinci SIF-uri, faţă de valoarea activului net pe acţiune, de 61%.

Acţiunile companiei au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,37%, la 1,079 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 592,2 milioane lei (133,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...