Investitorii străini au început să se retragă din Bulgaria – presă

Bulgaria continuă să fie un loc neatractiv pentru investitorii străini, iar marile companii preferă să nu înceapă afaceri aici, scrie marţi cotidianul sofiot Sega.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 08:12
Investitorii străini au început să se retragă din Bulgaria - presă

Acest lucru este confirmat de datele prezentate recent de Banca Naţională a Bulgariei. În octombrie, investiţiile străine directe au scăzut cu 103,8 milioane de euro faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În primele 10 luni ale anului 2013, volumul total al investiţiilor directe a fost de 1,054 miliarde de euro sau 2,6% din Produsul Intern Brut. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului precedent investiţiile au fost de 1,847 miliarde de euro sau 4,7% din Produsul Intern Brut.

Potrivit experţilor, principalele motive pentru retragerea investitorilor au legătură cu situaţia politică care face climatul de afaceri imprevizibil. De aceea, companiile mari preferă să aştepte în loc să-şi investească banii în Bulgaria. Dubii în această privinţă au nu numai companiile, ci şi cetăţenii: scade şi numărul străinilor care îşi achiziţionează proprietăţi imobiliare în Bulgaria. În primele 10 luni ale anului, străinii au cumpărat proprietăţi de 122,7 milioane de euro, în timp ce, în perioada ianuarie-octombrie 2012, această sumă se ridică la 200 milioane de euro.

Tradiţional, cele mai multe investiţii străine vin din Olanda şi Germania care au investit în Bulgaria 646,6 şi, respectiv, 188,8 milioane de euro. În primele 10 luni, cel mai mare aflux negativ de investiţii a fost spre Marea Britanie (-92,3 milioane de euro), arată datele Băncii Naţionale.

Datele preliminare arată că investiţiile bulgare în străinătate au crescut în primele 10 luni cu 93,6 milioane de euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea a fost cu 166,3 milioane de euro, mai scrie ziarul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de lei, medic veterninar – de la 2.500 de lei
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de consultant relaţii cu clienţii, remunerat cu salarii ...
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Lanțul de magazine Profi anunță că retrage de la vânzare un lot de pipote de pui produse în Polonia și ambalate de ...
Macron: Mai multe state europene s-au asociat în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan
Macron: Mai multe state europene s-au asociat în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan
Mai multe state europene colaborează în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat ...