Nemţii, spaniolii şi italienii de rând vin să ia banii daţi de români pe energia verde

Schema românească de stimulare a producţiei de energie verde atrage nu numai marile corporaţii, dar şi pe investitorii mai mici. „Există proiecte de circa o sută de milioane de euro fiecare, sau mai mult, în curs de finalizare sau de declanşare“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Adrian Simionescu,  consultant de finanţare în domeniu.
Adrian N. Ionescu - mie, 03 oct. 2012, 21:10
Nemţii, spaniolii şi italienii de rând vin să ia banii daţi de români pe energia verde

„Proiectele, relativ mici, vizează atât energia eoliană, cât şi pe cea hidro sau chiar solară. Un grup de investitori italieni tocmai finalizează un proiect de 28  MW, câţiva spanioli au un proiect de 50 MW şi vin, de fapt prin firmele lor, cu o contribuţie de 50% din valoarea proiectului. Mai este şi un grup de germani, care sunt gata să investească 150 de milioane de euro“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Adrian Simionescu,  preşedintele firmei de brokeraj pe piaţa de capital Vienna Investment Trust.

Adrian Simionescu este consultant de investiţii financiare, dar şi-a extins aria de expertiză şi spre finanţarea proiectelor de investiţii în energia verde. Consultantul nu a dorit să dea detalii despre proiectele respective, invocând clauzele de confidenţialitate.

„Discreţia este o condiţie imperios necesară, altfel investitorii se trezesc că pierd bani de la o zi la alta“. Există persoane care, de îndată ce au aflat că un investitor străin este interesat de o anumită zonă, se pun rapid în mişcare şi intră în licitaţie, doar pentru a specula intenţiile investitorului“, spune consultantul.

Statul român „a pus la bătaie o schemă de sprijin, considerată foarte generoasă, dacă nu cea mai generoasă“, potrivit lui Adrian Simionescu. Iar perioada actuală „este propice pentru investiţii în proiecte de energie verde, pentru că criza a redus semnificativ preţurile echipamentelor şi costurile în general“, explică consultantul.

 

Preţuri

Astfel, investiţia necesară pentru 1 MW  de energie eoliană a scăzut de la circa 2,8 milioane de euro la 1,7 – 1,8 milioane. „O scădere mare a avut loc la energia solară, de la 3,8 – 4 milioane euro / MW la 1,9 – 2 milioane. Investiţia în energie hidro costă între 2,8 şi 4,5 milioane euro / MW, plaja de variaţie fiind atât de mare, pentru că depinde mult de accesibilitatea terenurilor, de asemenea foarte variată“, spune Adrian Simionescu.

Clienţii lui Adrian Simionescu sunt atât investitorii şi grupurile de investitori fără notorietate europeană, dar şi nume mari din domeniu. Consultantul primeşte solicitări de la investitori, pe de o parte, iar, pe de alta, cercetează valoarea diferitelor oportunităţi de investiţii, participă la elaborarea proiectelor şi apoi le găseşte finanţare la bănci şi la fonduri de investiţii din România şi din afară.

Oportunităţile par numeroase, dar valoare reală nu au nici 10% din propuneri din partea deţinătorilor de terenuri. Nu numai că sunt mari problrme cu validitatea măsurătorilor (de vânt, energie solară sau hidrologică, n.r.), dar nici posesia terenului nu este totdeauna clară“, mai spune consultantul.

În vremea din urmă, „verificarea la sursă a validităţii unui act a devenit un pas obligatoriu“.

 

Bursă şi energie verde

Din 2007 încoace, echipa lui Adrian Simionescu a oferit consultanţă privind finanţarea investiţiilor în energie verde pentru proiecte de peste 1.300 MW, în valoare de peste 2 miliarde de euro, potrivit datelor consultantului.

Declanşarea crizei pe pieţele financiare, căderea vertiginoasă a pieţelor şi „dificultatea previzibilă cu care lumea îşi va recăpăta apetitul pentru risc“ l-au făcut pe brokerul Adrian Simionescu să se extindă în domeniul  consultanţei privind finanţarea proiectelor de energie verde.

„Nu voi renunţa la Bursă, dar şi în acest sens s-a întâmplat ca oportunitatea să vineă tot din direcţia energiei verzi. Vienna Investment Trust a obţinut acces la bursele operate de  NYSE – Euronext (New York, Paris, Amsterdam, Bruxelles şi nu numai) graţie oportunităţii oferite de Bluenext“, mărturiseşte Adrian Simionescu.

Vienna Investment Trust este singura firmă de brokeraj din România care este membră a Bluenext, cea mai mare bursă de certificate de emisii de gaze. Bluenext este de asemeni operată de NYSE – Euronext şi astfel a putut oferi accesul firmei româneşti de brokeraj la cele mai mari pieţe occidentale.

Consultantul visează la „ziua în care unul din proiectele la a cărui finanţare lucrez acum va face obicetul unei listări la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Vienna Investment Trust a intermediat tranzacţii de 26,2 milioane de lei la BVB, dar are 17 clienţi cu o expunere de 12 milioane de euro la marile burse ale lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...