Ioan Niculae rămâne în închisoare. Judecătorii au respins cererea de eliberare condiţionată: „Nu a dat dovezi de îndreptare”

Magistraţii Judecătoriei Găeşti au respins cererea de eliberare condiţionată din închisoare a lui Ioan Niculae, pe motiv că, deşi acesta a executat o treime din pedeapsă, timpul prea scurt petrecut de omul de afaceri în penitenciar nu a format instanţei convingerea că el s-a îndreptat.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 09:44
Ioan Niculae rămâne în închisoare. Judecătorii au respins cererea de eliberare condiţionată:

Judecătoria Găeşti a dat publicităţii marţi motivele pentru care a respins pe 31 august cererea lui Ioan Niculae de eliberare condiţionată din Penitenciarul Găeşti, unde execută o pedeapsă de 2 ani şi jumătate închisoare, în dosarul ‘Mită la PSD’, scrie Agerpres.

În motivare, judecătorii arată că Ioan Niculae are de executat 914 zile de închisoare, iar fracţia minimă de o treime (aplicată persoanelor de peste 60 de ani) pentru a putea fi eliberat este de 304 zile.

Ioan Niculae a executat efectiv 139 de zile, la care se adaugă 150 de zile ca urmare a faptului că a scris 5 cărţi şi 16 zile reprezentând munca prestată în Penitenciarele Jilava şi Găeşti. În total, în cazul lui Ioan Niculae se iau în considerare 305 zile executate.

Judecătoria Găeşti atrage însă atenţia că îndeplinirea fracţiei de o treime nu atrage automat şi eliberarea condiţionată, fiind necesară îndeplinirea cumulativă a dispoziţiilor art. 59 din vechiul Cod penal.

‘Legat de cea de-a doua condiţie – să dea dovezi că s-a îndreptat şi că se poate integra în societate – timpul scurt petrecut de condamnat în penitenciar nu a format convingerea instanţei că scopul preventiv şi educativ al pedepsei aplicate a fost atins. (…) Este de observat că, faţă de durata pedepsei de 2 ani şi 6 luni, perioada efectiv executată este mult prea mică, nefiind oportun, la acest moment, să se dispună liberarea condiţionată. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că pedeapsa are şi caracter represiv, respectiv tocmai izolarea de societate a celui condamnat pentru o perioadă de timp, ce variază în funcţie de criteriile de individualizare a pedepsei ‘, se arată în motivare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani închisoare cu executare, în dosarul ‘Mită la PSD’.

Ioan Niculae, acţionar principal al grupului Interagro SA, este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială desfăşurată la sfârşitul anului 2009 pentru susţinerea candidatului PSD Mircea Geoană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă ...
Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au ...
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Porsche Finance Group anunță schimbări importante în structura de conducere. CEO-ul David Gedlicka preia și funcția ...
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit luni şi în prima parte a zilei de marţi foarte multe solicitări de ...