Ioan Niculae şi Ion Ţiriac, românii din topul Forbes al miliardarilor lumii pe 2015. Cine este cel mai bogat om din lume

Ioan Niculae rămâne şi în acest an cel mai bogat român potrivit listei Forbes a miliardarilor lumii, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Patronul Interagro a avut de câştigat de pe urma conflictului din Ucraina, reuşind să fure clienţi ai combinatelor chimice ucrainene care nu au mai reuşit să onoreze comenzi, potrivit Forbes. Celălalt român prezent pe lista miliardarilor Forbes este Ion Ţiriac, cu o avere estimată la un miliard de dolari.
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 16:15
Ioan Niculae şi Ion Ţiriac, românii din topul Forbes al miliardarilor lumii pe 2015. Cine este cel mai bogat om din lume

Forbes a prezentat, luni, topul miliardarilor lumii pe 2015, actualizat în funcţie de valoarea acţiunilor companiilor şi variaţia cursurilor de schimb valutar. Lista prezintă averile celor mai bogaţi oameni din lume la data de referinţă 13 februarie.

Ce spune Forbes despre Ioan Niculae

Patorn al Interagro, cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România, Ioan Niculae a avut de câştigat de pe urma conflictului din Ucraina, preluând contracte în industria chimică acolo unde furnizorii ucraineni nu au mai putut face faţă, potrivit profilului miliardarului român de pe site-ul Forbes. Pe de altă parte, Niculae este acuzat de procurorii români într-un dosar din care reiese că doi politicieni români au acordat Interagro preţuri preferenţiale la gaze naturale în perioada 2006-2010. Niculae este descris de Forbes drept pasionat de vânătoare şi patron al echipei de fotbal Astra Giurgiu.

Ce spune Forbes despre Ţiriac

Ion Ţiriac este portretizat de revista americană drept un investitor abil în sectorul financiar şi cel imobiliar. Ţiriac a revenit în acest an pe lista miliardarilor Forbes pentru prima dată din 2010, odată cu revenirea pieţei imobiliare româneşti, în principal datorită unei infuzii de fonduri europene care a ridicat sectorul spaţiilor comerciale şi de retail, notează Forbes. Ţiriac are de asemenea interese în sectorul bancar, asigurări, leasingul auto şi retail şi are un muzeu care găzduieşte aproximativ 200 de automobile şi motociclete de colecţie.

Topul Forbes 2015

În pofida prăbuşirii preţului petrolului şi crizei din zona euro, numărul miliardarilor a crescut în 2015 la 1.826 la nivel global, nivel record, cu o avere cumulată de peste 7 mii de miliarde de dolari. Din cele 290 de nume noi din top, 71 provin din China. Numărul miliardarilor cu vârste sub 40 de ani a ajuns la 46, de asemenea un record, în timp ce averea medie a celor peste 1.800 de miliardari a scăzut cu 60 milioane de dolari faţă de lista Forbes din 2014, la 3,86 miliarde de dolari.

Bill Gates (59 de ani) este în continuare cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 79,2 miliarde de dolari, cu 3,2 miliarde de dolari mai mult decât cu un an în urmă. Cofondatorul Microsoft a fost cel mai bogat om de pe planetă în 16 din ultimii 21 de ani, notează Forbes.

Mexicanul Carlos Slim Helu (75 de ani), patronul imperiului telcom America Movil, s-a menţinut pe locul al doilea, cu o avere de 77,1 miliarde de dolari.

De pe locul al treilea, investitorul american Warren Buffett (84 de ani) a reuşit cel mai mare câştig în ultimele 12 luni. Averea „Oracolului din Omaha” a crescut cu 14,5 miliarde de dolari, la 72,7 miliarde de dolari, datorită aprecierii galopante a preţului acţiunilor conglomeratului Berkshire Hathaway.

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg (30 de ani) a avansat 5 poziţii în topul global, până pe locul 16, cu o avere estimată la 33,4 miliarde de dolari. El este cel mai tânăr dintre cei mai bogaţi 20 de oameni din lume.

Primul european din această listă este omul de afaceri spaniol Amancio Ortega (78 de ani), fondatorul firmei de produse textile Inditex, cu 64,5 miliarde de dolari. El ocupă locul al patrulea, în coborâre cu o poziţie faţă de clasamentul Forbes din 2014.

Restul topului 10 este format numai din americani, singura excepţie fiind franţuzoaica Liliane Bettencourt (92 de ani), proprietara grupului de cosmetice L’Oreal, care ocupă locul 10, cu cele 40,1 miliarde de dolari ale sale.

Dintre primii 20 de oameni cu cele mai mari averi din lume, patru fac parte din aceeaşi familie, Walton, care deţine lanţul de magazine Walmart. Cei patru se regăsesc pe poziţiile 8 (Christy Walton), 9 (Jim Walton), 11 (Alice Walton) şi 12 (S. Robson Walton).

Miliardarul Aliko Dangote figurează cu cea mai mare pierdere, averea sa fiind cu 14,7 miliarde de dolari mai mică decât anul trecut – 10,3 miliarde de dolari faţă de 25 de miliarde de dolari – în principal din cauza deprecierii monedei nigeriene şi scăderii cererii pentru ciment, sectorul principal de activitate al nigerianului.

Rusia afişează cea mai mare scădere a numărului de miliardari, de la 111 la 88, coborând pe locul 5 în lume după SUA, China, Germania şi India.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...