Ioan Niculae trimite o scrisoare către FMI, solicitând amânarea creşterii preţului la gaze naturale

Uniunea Confederaţiilor Patronale Independente din România intenţionează să trimită, în regim de urgenţă, o scrisoare către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM), Comisia Europeană (CE), dar şi către Guvernul României, pentru a solicita amânarea, cu un an de zile, a aplicării HG nr. 22/2013 privind majorarea preţului la gaze naturale în perioada 1 februarie 2013 - 1 octombrie 2014, a declarat, marţi, Ioan Niculae, preşedintele PATROROM.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 11:13
Ioan Niculae trimite o scrisoare către FMI, solicitând amânarea creşterii preţului la gaze naturale

„În scrisoarea pe care o vom trimite cât mai repede Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE), dar şi Guvernului României, vom solicita amânarea, cu un an de zile, a aplicării HG nr. 22/2013, privind majorarea preţului la gaze naturale din producţia internă în perioada 1 februarie 2013 – 1 octombrie 2014. Toată industria românească riscă să fie afectată de prevederile cuprinse în HG nr. 22. Vorbim despre o măsură aberantă din punct de vedere economic, luată fără consultarea patronatelor şi a sindicatelor, şi care riscă să distrugă şi ceea ce a mai rămas din industria românească”, a afirmat Ioan Niculae, cu ocazia dezbaterii publice organizate de Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), pe tema efectelor pe care le va avea această măsură asupra întregii industrii româneşti.

Prezent la dezbatere, Ionel Borş, preşedintele Federaţiei Patronale Metalurgia, a precizat că majorarea preţului la gaze naturale din ultimii trei ani s-a tradus într-o creştere cu 120 de milioane de euro a costului de producţie în sectorul metalurgic, toată această creştere reflectându-se în majorarea preţului de vânzare către consumatorul final.

„În condiţiile unei crize economice care a afectat în mod semnificativ Europa, o creştere a costului de producţie în sectorul metalurgic cu 37 de milioane de euro pe an şi cu 120 de milioane de euro în perioada 2009-2012, din cauza majorării preţului la gaze, înseamnă de fapt îngroparea industriei de producere a oţelului şi a industriei metalurgice în general. De fapt, este în joc supravieţuirea atât a unităţilor mari, cum ar fi cele de la Galaţi, Hunedoara, Călan, Reşiţa, Târgovişte sau Călăraşi, dar şi a altor unităţi mai mici. La ora actuală, nu există o corelare între politica privind creşterile de preţ sau între politicile de stabilire a preţului la cele două elemente importante – energie şi gaze naturale, ceea ce împiedică întocmirea unui business-plan eficient şi valabil pe termen mediu şi lung”, a spus Ionel Borş.

Din partea sindicatelor, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA, a propus în cadrul dezbaterii publice trimiterea unei scrisori către premierul Victor Ponta, în care să se solicite convocarea unei întâlniri de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit (CNT), unde să se analizeze politicile de relansare economică.

Invitat la dezbaterea publică, Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, a anunţat că susţine iniţiativa patronatelor şi a sindicatelor, privind trimiterea unei scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE).

„Consider că este o idee foarte bună şi susţin întru totul ideea privitoare la trimiterea unei scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE). Guvernul este interesat de promovarea politicilor de dezvoltare, şi trebuie să existe un consens între patronate, sindicate şi puterea executivă pe această temă”, a afirmat Maricel Popa.

Conform HG 22/2013, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată a crescut, pentru consumatorii non-casnici, de la 1 februarie 2013 la 49 lei/MWh, de la 1 aprilie la 55,30, de la 1 iulie se va majora la 63,4 lei/MWh şi de la 1 octombrie la 68,30 lei/MWh. În ianuarie 2014, preţul ar urma să crească la 72 lei/MWh, în aprilie la 89,40 lei/MWh, 1 iulie 2014 la 109 lei/MWh şi 1 octombrie 2014 – 119 lei/MWh.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...