Ioan Niculae trimite o scrisoare către FMI, solicitând amânarea creşterii preţului la gaze naturale

Uniunea Confederaţiilor Patronale Independente din România intenţionează să trimită, în regim de urgenţă, o scrisoare către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM), Comisia Europeană (CE), dar şi către Guvernul României, pentru a solicita amânarea, cu un an de zile, a aplicării HG nr. 22/2013 privind majorarea preţului la gaze naturale în perioada 1 februarie 2013 - 1 octombrie 2014, a declarat, marţi, Ioan Niculae, preşedintele PATROROM.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 11:13
Ioan Niculae trimite o scrisoare către FMI, solicitând amânarea creşterii preţului la gaze naturale

„În scrisoarea pe care o vom trimite cât mai repede Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE), dar şi Guvernului României, vom solicita amânarea, cu un an de zile, a aplicării HG nr. 22/2013, privind majorarea preţului la gaze naturale din producţia internă în perioada 1 februarie 2013 – 1 octombrie 2014. Toată industria românească riscă să fie afectată de prevederile cuprinse în HG nr. 22. Vorbim despre o măsură aberantă din punct de vedere economic, luată fără consultarea patronatelor şi a sindicatelor, şi care riscă să distrugă şi ceea ce a mai rămas din industria românească”, a afirmat Ioan Niculae, cu ocazia dezbaterii publice organizate de Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), pe tema efectelor pe care le va avea această măsură asupra întregii industrii româneşti.

Prezent la dezbatere, Ionel Borş, preşedintele Federaţiei Patronale Metalurgia, a precizat că majorarea preţului la gaze naturale din ultimii trei ani s-a tradus într-o creştere cu 120 de milioane de euro a costului de producţie în sectorul metalurgic, toată această creştere reflectându-se în majorarea preţului de vânzare către consumatorul final.

„În condiţiile unei crize economice care a afectat în mod semnificativ Europa, o creştere a costului de producţie în sectorul metalurgic cu 37 de milioane de euro pe an şi cu 120 de milioane de euro în perioada 2009-2012, din cauza majorării preţului la gaze, înseamnă de fapt îngroparea industriei de producere a oţelului şi a industriei metalurgice în general. De fapt, este în joc supravieţuirea atât a unităţilor mari, cum ar fi cele de la Galaţi, Hunedoara, Călan, Reşiţa, Târgovişte sau Călăraşi, dar şi a altor unităţi mai mici. La ora actuală, nu există o corelare între politica privind creşterile de preţ sau între politicile de stabilire a preţului la cele două elemente importante – energie şi gaze naturale, ceea ce împiedică întocmirea unui business-plan eficient şi valabil pe termen mediu şi lung”, a spus Ionel Borş.

Din partea sindicatelor, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA, a propus în cadrul dezbaterii publice trimiterea unei scrisori către premierul Victor Ponta, în care să se solicite convocarea unei întâlniri de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit (CNT), unde să se analizeze politicile de relansare economică.

Invitat la dezbaterea publică, Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, a anunţat că susţine iniţiativa patronatelor şi a sindicatelor, privind trimiterea unei scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE).

„Consider că este o idee foarte bună şi susţin întru totul ideea privitoare la trimiterea unei scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE). Guvernul este interesat de promovarea politicilor de dezvoltare, şi trebuie să existe un consens între patronate, sindicate şi puterea executivă pe această temă”, a afirmat Maricel Popa.

Conform HG 22/2013, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată a crescut, pentru consumatorii non-casnici, de la 1 februarie 2013 la 49 lei/MWh, de la 1 aprilie la 55,30, de la 1 iulie se va majora la 63,4 lei/MWh şi de la 1 octombrie la 68,30 lei/MWh. În ianuarie 2014, preţul ar urma să crească la 72 lei/MWh, în aprilie la 89,40 lei/MWh, 1 iulie 2014 la 109 lei/MWh şi 1 octombrie 2014 – 119 lei/MWh.

Te-ar mai putea interesa și
1.200 de kilometri de cale ferată sunt în modernizare – Ministerul Transporturilor
1.200 de kilometri de cale ferată sunt în modernizare – Ministerul Transporturilor
Aproape 600 de kilometri de cale ferată au fost modernizaţi, 1.200 de kilometri sunt în lucru, iar alţi 1.000 de kilometri se află în stadiu de pregătire, a declarat secretarul general al......
XTB, 16 ani de prezență în România. Cum și-a consolidat încrederea în rândul investitorilor?
XTB, 16 ani de prezență în România. Cum și-a consolidat încrederea în rândul investitorilor?
XTB, compania fintech globală specializată în soluții de investiții online printr-o platformă și aplicație mobilă ...
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul Agriculturii
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul ...
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul ...
Ciolacu: Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României
Ciolacu: Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României
Reindustrializarea economiei noastre este calea sigură pentru dezvoltarea României, pregătim acum lansarea unui pachet ...