Ioan Rus va fi ministrul Transporturilor

Premierul Victor Ponta a declarat în această seară că îl va numi ministru la Transporturi pe Ioan Rus
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 16:13
Ioan Rus va fi ministrul Transporturilor

Ioan Rus este membru PSD, iar în perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne în Guvernul Năstase. El a fost ministru de Interne şi în primul Guvern Ponta, instalat în mai 2012, demisionând însă la scurt timp, în august 2012, după începerea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, din cauza problemelor legate de listele electorale.

Acum este vicepreşedinte PSD, funcţie pe care o deţine şi ministrul plecat de la Transporturi, Dan Şova.

Dan Şova şi-a anunţat azi demisia din funcţia de ministru al Transporturilor, urmând să se ocupe de campania pentru alegerile prezidenţiale a lui Victor Ponta.

Cine este Ioan Rus

Ioan Rus s-a născut la 21 februarie 1955, în comuna Urişor, judeţul Cluj. Absolvent al Facultăţii de Mecanică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1982). Doctor inginer, specialitatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini (1984). A fost inginer SMA Cluj (1982 – 1984); inginer cercetător (1984 – 1985), asistent universitar (1985 – 1990), şef de lucrări (1990 – 1994) şi conferenţiar universitar (1994 – 2000) la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; director general al reprezentanţei „Mercedes-Benz Transilvania” (1993 – 2000).

Membru al PDSR, iar din 16 iunie 2001 membru al PSD. Prim-vicepreşedinte al filialei PDSR Cluj (1994 – 2000).
Ioan Rus a fost prefect al judeţului Cluj (1995 – 1996). Preşedinte al Ligii Preşedinţilor PDSR ai Consiliilor Judeţene (1998); preşedintele Consiliului Judeţean Cluj (iun. – dec. 2000).

În guvernul condus de Adrian Năstase a fost ministru de Interne (28 dec. 2000 – 19 iun. 2003). În urma restructurării guvernamentale, din 19 iunie 2003 devine ministru al Administraţiei şi Internelor, funcţie deţinută până la 11 martie 2004.
La alegerile locale din 2004 a candidat din partea PSD pentru funcţia de primar al municipiului Cluj. În primul tur de scrutin a obţinut 40,17% din totalul voturilor valabil exprimate şi s-a clasat pe primul loc. În al doilea tur de scrutin a fost devansat de Emil Boc.

În decembrie 2007 a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, funcţie care a fost ocupată de Vasile Dâncu, ales în ianuarie 2008. Ulterior, Ioan Rus a renunţat la toate funcţiile deţinute la nivel naţional şi local, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD.

La 7 mai 2012, a fost învestit ministru al Administraţiei şi Internelor în Cabinetul Ponta, funcţie din care a demisionat pe 6 august.
Membru al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, al Societăţii Inginerilor de Automobile din România şi al Asociaţiei Inginerilor Mecanici Agricoli din România.

Bilanţul ministrului Dan Şova la Transporturi

Bilanţul celor doi ani de mandat la Transporturi al lui Dan Şova arată că a inaugurat 242 de km de autostrada în 2 ani de zile, printre care Orăştie-Sibiu, Deva – Orăştie şi lotul 1 din Lugoj – Deva,  a scos la licitaţie şi a făcut contracte pentru autostrăzile Lugoj-Deva, lot 2 şi 3, Sebeş- Turda, Comarnic-Braşov.

Şova a fost şi cel care a făcut închiderea contractului Bechtel, unul dintre cele mai păguboase pentru România. Proiectul Autostrăzii Transilvania a fost şi reluat  s-a licitat tronsonul Suplacu de Barcău – Borş, iar Şova a precizat că lucrările vor începe în octombrie 

Printre alte realizări pe care şi le asumă Dan Şova se mai numără scăderea valorii contractelor de deszăpazire cu 45% şi absorbţia a 569 milioane euro, în 2013, pe proiecte de infrastructură, cu 140% mai mult decât în anul precedent

Printre părţile mai puţin bune din mandatul lui Şova se numără eşecul privatizării CFR Marfă, eşecul managementului privat la companiile din subordine , CFR Marfă, CFR Călători, Tarom, unde s-au schimbat cu zecile de manageri, introducerea accizei suplimentare în carburanţ, intens susţinută de Şova, care-a nemulţumit atât şoferii cât şi benzinarii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...