Iohannis a întors în Parlament o lege care extinde interdicţia de concediere a celor din conducerile sindicatelor

'Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis, sâmbătă, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr. 62 /2011', se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Economica.net - sâm, 04 iun. 2016, 13:58
Iohannis a întors în Parlament o lege care extinde interdicţia de concediere a celor din conducerile sindicatelor

Potrivit cererii de reexaminare, legea de modificare extinde interdicţia de concediere a persoanelor alese în funcţiile de conducere ale sindicatelor prevăzută de legislaţia muncii, pe de o parte, iar, pe de altă parte, modifică prevederile referitoare negocierea contractelor colective de muncă în unităţile în care nu există sindicate reprezentative.

‘Sub aspectul extinderii protecţiei legale a raporturilor de muncă a persoanelor alese în funcţiile de conducere ale sindicatelor, articolul unic punctul 1 din legea transmisă la promulgare (art. 10 alin.11 din Legea nr. 62/ 2011) instituie o interdicţie de concediere a acestor persoane, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională şi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate, sub sancţiunea nulităţii absolute a deciziei de concediere’, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, în prezent, protecţia persoanelor alese într-un organism sindical este asigurată de dispoziţii din Codul Muncii, în acord cu prevederi din Constituţie, cu Convenţia Internaţională a Muncii şi legislaţia europeană, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale (CCR).

Astfel, Codul Muncii prevede că, pe toată durata exercitării mandatului, reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

‘În ceea ce priveşte regimul juridic al protecţiei legale de care beneficiază persoanele alese în organele de conducere ale sindicatelor în raporturile de muncă, Curtea Constituţională a statuat că protecţia acestor persoane trebuie să funcţioneze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfăşurată, iar nu şi în ceea ce priveşte activitatea profesională de bază a angajatului’, menţionează sursa citată.

Conform acesteia, CCR reţine că, în cazurile în care nu există o legătură între activitatea sindicală şi concediere, interdicţia de concediere a celor aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu are o justificare obiectivă şi rezonabilă, ci este un privilegiu al acestor persoane faţă de restul salariaţilor, contravenind astfel unor dispoziţii din Constituţie.

Mai mult, CCR a reţinut că interzicerea absolută a concedierii atât pentru motive care ţin de persoana salariatului, cât şi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă o limitare a activităţii economice, prin îngrădirea dreptului angajatorului de a hotărî cu privire la organizarea activităţii persoanei juridice.

‘Or, prin conţinutul său, norma prevăzută la art. unic pct. 1 din legea transmisă la promulgare reintroduce soluţii legislative constatate ca fiind neconstituţionale, cu ignorarea efectelor deciziilor Curţii Constituţionale. În acest context, subliniem că instanţa de contencios constituţional a statuat constant că adoptarea de către legiuitor a unor norme contrare celor hotărâte într-o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se tinde la păstrarea soluţiilor legislative afectate de vicii de neconstituţionalitate, încalcă Legea fundamentală. De asemenea, în acord cu această jurisprudenţă, puterea de lucru judecat ce însoţeşte actele jurisdicţionale, deci şi deciziile Curţii Constituţionale, se ataşează nu numai dispozitivului, ci şi considerentelor pe care se sprijină acesta, soluţia fiind aceeaşi şi pentru efectul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale’, se mai arată în cerere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...