Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţei Kovesi. Ce spune fostul şef al DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.
Economica.net - lun, 09 iul. 2018, 06:53
Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţei Kovesi. Ce spune fostul şef al DNA

‘În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie’, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a amintit că, potrivit deciziei CCR, ‘preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi’.

Preşedintele Iohannis a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens, a precizat Dobrovolschi.

Potrivit purtătorului de cuvânt, şeful statului subliniază ca lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită.

‘Corupţia afectează viaţa fiecărui cetăţean şi dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice şi blocarea luptei anticorupţie se traduce prin lipsa de spitale, şcoli, autostrăzi, administraţie publică eficientă. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia că, indiferent de numele procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, această instituţie are obligaţia să-şi continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanţă’, a indicat Dobrovolschi.

Ea a evidenţiat că preşedintele Klaus Iohannis consideră că România nu poate face paşi înapoi de la statutul de ţară în care domneşte legea şi în care supremaţia Constituţiei este respectată.

‘În România lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel, dimpotrivă trebuie să continue. Niciuna din instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca şi democraţia autentică, se manifestă zi de zi prin decizia şi alegerea fiecărui cetăţean de a respecta mai presus de orice Constituţia şi legile acestei ţări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură şi o diminuare a statului de drept’, a spus Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului a subliniat că deciziile CCR trebuie respectate nu numai de preşedinte, dar şi de majoritatea politică.

‘Într-un stat de drept, hotărârile CCR trebuie toate respectate, tocmai de aceea judecătorilor constituţionali le revine responsabilitatea uriaşă ca în asigurarea supremaţiei Constituţiei să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile istorice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989, însă hotărârile CCR trebuie respectate şi aplicate nu numai de preşedintele României, ci şi de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept’, a afirmat Dobrovolschi.

UPDATE – Zegrean: Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo se bucură prea devreme. Nu cred că se va opri aici lupta anticorupţie

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, luni, că în ceea ce priveşte revocarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, preşedintele a făcut ceea ce trebuia să facă, pentru că nu putea să nu respecte decizia CCR. „Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo se bucură prea devreme”, spune Zegrean care este convins că lupta anticorupţie în România nu se va opri aici.

„Cred că preşedintele a făcut ceea ce a fost obligat să facă, nici el nu ar fi vrut să facă asta, dar decizia este definitivă, este obligatorie, nu putea să nu respecte decizia Curţii. Eu cred că nu se termină lumea aici, nu se termină lupta antocorupţie”, a declarat, luni, la Digi 24, Augustin Zegrean.

UPDATE – Iordache: Preşedintele a înţeles că deciziile CCR trebuie respectate. I-a luat cam mult până a citit în integralitate decizia şi a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat pentru News.ro că decizia preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA este o decizie normală şi spune că, totuşi, i-a luat cam mult să citească motivarea CCR, dar a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...