Iohannis: Acordul de retragere a Marii Britanii negociat, cel mai eficient mecanism; limitează consecinţele negative asupra cetăţenilor UE

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Jeremy Hunt, context în care a arătat că o retragere fără un acord cu Uniunea Europeană va avea consecinţe negative semnificative atât pentru această ţară, cât şi pentru statele membre UE, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Economica.net - vin, 01 feb. 2019, 14:02
Iohannis: Acordul de retragere a Marii Britanii negociat, cel mai eficient mecanism; limitează consecinţele negative asupra cetăţenilor UE

Potrivit sursei citate, în contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic pe 29 ianuarie, şeful statului a arătat că acordul negociat de UE27 şi regat este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

„Acordul de retragere negociat de UE27 şi Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie”, a arătat şeful statului, conform comunicatului.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, cei doi interlocutori au evidenţiat dialogul politic foarte bun dintre cele două ţări, subsumat Parteneriatului Strategic lansat în 2003 şi revizuit în 2011, care a evoluat pozitiv de-a lungul anilor, în principal în domeniile securităţii şi apărării.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că relaţia bilaterală nu trebuie să fie influenţată negativ de procesul Brexit.

„Preşedintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securităţii, inclusiv în cadrul NATO şi pe Flancul Estic al Alianţei. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea puternică a României şi a sa personală pentru NATO şi relaţia transatlantică, evidenţiind totodată importanţa unei împărţiri corecte a responsabilităţilor (fair burden sharing) în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtăşită de ministrul de Externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare şi sprijină ferm consolidarea NATO şi a relaţiei transatlantice”, se arată în comunicat.

Totodată, şeful statului a menţionat susţinerea României pentru întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pledând pentru evitarea „duplicărilor şi promovarea complementarităţii, astfel încât să fie atinsă o veritabilă sinergie a eforturilor celor două organizaţii”.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunităţii româneşti din Marea Britanie la întărirea relaţiei bilaterale şi importanţa pe care România o acordă protecţiei drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. El a evidenţiat gradul ridicat de integrare a comunităţii româneşti în societatea britanică, precum şi valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce ţării gazdă.

Şeful statului a reiterat că protejarea drepturilor cetăţenilor români a fost şi rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Iohannis a menţionat că, şi în perioada următoare, cetăţenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât şi cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta vieţile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ministrul de Externe al Regatului Unit a exprimat aprecierea deosebită a ţării sale pentru eforturile preşedintelui Klaus Iohannis privind menţinerea şi consolidarea statului de drept în România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Turcia vrea să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari
Turcia vrea să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari
Turcia intenţionează să injecteze 51,5 miliarde de lire (3,8 miliarde de dolari) în băncile de stat, pentru a se asigura ...
Cristian Secoșan va fi noul director general al Delgaz Grid, divizia de rețele a E.On din România, de la 1 aprilie
Cristian Secoșan va fi noul director general al Delgaz Grid, divizia de rețele a E.On din România, de la 1 aprilie
De la începutul lunii aprilie, Cristian Secoșan va prelua rolul de director general al Delgaz Grid și pe cel de director ...
România are economia cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est în e-commerce – studiu
România are economia cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est în e-commerce – studiu
România are economia cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est (CEE) în e-commerce, iar românii se ...