Iohannis: Avem nevoie urgent de un guvern. Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11.00

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.
Economica.net - joi, 10 oct. 2019, 12:21
Iohannis: Avem nevoie urgent de un guvern. Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11.00

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate.

„Acestea nu se pot face decât dacă există un consens al formaţiunilor parlamentare. În cadrul consultărilor va conta în ce măsură există un astfel de consens şi care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare”, a adăugat Iohannis.

El a spus că sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă, cum ar fi bugetul pentru anul viitor.

„România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism şi credibilitate cerute de partenerii noştri din Uniunea Europeană. Suntem aproape în pragul alegerilor prezidenţiale şi avem responsabilitatea să asigurăm desfăşurarea lor corectă şi organizarea în cele mai bune condiţii, inclusiv pentru românii din diaspora. Sunt probleme care nu suportă nicio amânare. Voi lua o decizie cu respectarea Constituţiei şi având în vedere ca, indiferent de opţiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României”, a arătat Iohannis.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al partidului va stabili, vineri, echipa şi mandatul cu care liberalii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Barna: Vom solicita preşedintelui varianta anticipatelor; pot fi doi premieri respinşi, după care dizolvăm Parlamentul

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat joi, după adoptarea moţiunii de cenzură, că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine varianta alegerilor anticipate şi îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să susţină această variantă, pentru că actuala compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

„A ne întoarce la cetăţeni, într-o situaţie de criză, este decizia necesară şi corectă. (…) În ultima întâlnire avută cu preşedintele Iohannis, ne-a spus că şi dânsul susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut şi în aceste zile, de încercare de cumpărat şi de inventat majorităţi. În momentul de faţă, Romania are şansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor pot fi doi premieri care să fie respinşi de Parlament, după care următorul preşedinte, şi sper să fie primul meu act ca preşedinte al României, să dizolvăm Parlamentul şi, în februarie sau martie, în termenele constituţionale, să avem alegeri anticipate”, a declarat liderul USR la Parlament.

Barna a menţionat că în urma consultărilor de la Cotroceni pot fi numiţi doi premieri „formali”, care să fie respinşi de Parlament, după care „Parlamentul va fi dizolvat”, acesta putând fi şi primul său act de preşedinte, dacă va câştiga alegerile din luna noiembrie.

„Vom merge la Cotroceni la consultări exact cu pactul pentru anticipate, pe care l-am propus deja de câteva săptămâni şi vom solicita preşedintelui Iohannis să susţină această variantă, pentru că asta e varianta corectă pentru România. Vom vedea care vor fi cei doi premieri formali care vor propuşi. Prima etapă a consultărilor va fi să stabilim un cadru comun agreat de preşedinte şi de celelalte partide din Opoziţie, din actuala majoritate, prin care să mergem spre anticipate. Soluţia tehnică se poate negocia foarte uşor. Dar ideea că ne chinuim să nu luăm calea corectă este problema care ne-a adus astăzi aici”, a adăugat liderul USR.

Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat joi în Parlament demonstrează că România poate funcţiona normal, fiind dat jos un guvern care nu mai reprezenta pe nimeni.

„Ziua de azi nu este o zi de entuziasm sau de bucurie. Faptul că timp de trei ani de zile Romania a fost captivă unui guvern la limita penalului nu face decât să confirme că azi a reuşit să facem un pas necesar. Soluţia constă în alegeri anticipate, pentru că acest Guvern şi această compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate. (…) Efectul deciziei de astăzi este că actuala guvernare rămâne în administrarea ţării. Vom avea consultări în zilele următoare şi vom vedea ce soluţii tehnice avem la dispoziţie, ce soluţii tehnice vom găsi pentru a ajunge la anticipate ca obiectiv”, a adăugat Dan Barna.

 

Premierul Viorica Dăncilă, liderul social-democraţilor, a anunţat că nu va merge la consultările de la Cotroceni cu şeful statului în vederea formării unui nou Guvern şi a precizat că nici colegii săi nu vor face acest lucru.

„Nici gând”, a declarat Viorica Dăncilă joi, la Parlament, întrebată dacă va merge la Cotroceni la consultările cu şeful statului.

Întrebată dacă la consultările cu preşedintele vor merge colegii săi din conducerea PSD, ea a răspuns: „Nu vor merge, vom avea discuţii”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi preşedintelui Klaus Iohannis să nominalizeze cât mai repede un nou prim-ministru, astfel încât să-şi asume guvernarea.

„Moţiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece această moţiune, au fost şi colegi care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită, am reuşit să îndeplinim foarte multe lucruri, obiective din programul de guvernare, pe care oamenii le-au văzut şi le-au simţit. Le doresc celorlalţi să vină în plen, cât mai repede, cu o nouă formulă guvernamentală şi cu un guvern. Fac un apel la preşedintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un premier, astfel încât să-şi asume guvernarea”, a declarat Dăncilă la Parlament, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi.

Întrebată dacă-şi dă demisia din funcţia de premier, ea a explicat: „Prin moţiune, guvernul este demis, automat”.

Fiind întrebată de ce se grăbeşte, în condiţiile în care, iniţial, a afirmat că nu va pleca de şefia Executivului, Dăncilă a repetat: „Păi nu am vrut pentru că nu era o moţiune care a trecut, nu era vorba că vreau să plec, totuşi sunt un om responsabil”.

„În momentul în care pleci, pleci în urma unei moţiuni. Acum ne dorim să plecăm, să lăsăm un nou guvern, un nou program de guvernare care să guverneze ţara şi să ia măsuri.Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura la prezidenţiale înainte, sâmbătă vom avea lansarea candidatului. Dacă ne amintim, în 2016 PSD a venit din opoziţie şi a a avut un scor foarte mare. Eu sunt convinsă că oamenii vor face comparaţie între ceea ce a făcut guvernul PSD şi ce vor face cei care astăzi au dorit să vină la guvernare”, a declarat Dăncilă.

Orban(PNL): Biroul Politic Naţional va stabili, vineri, echipa şi mandatul cu care vom merge la consultările de la Cotroceni

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al partidului va stabili, vineri, echipa şi mandatul cu care liberalii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea României este un lucru mult prea grav pentru ca noi astăzi, chiar dacă am reuşit în acest demers salutar pentru naţiunea română să ne creeze starea de bucurie şi de satisfacţie. Se încheie o perioadă de distrugere, de ură şi de divizare, începe o perioadă de construcţie, modernizare, în care Guvernul va fi readus în serviciul cetăţeanului. O perioadă în care fiecare cetăţean român poate să aspire cu legitimitate la îndeplinirea tuturor drepturilor şi libertăţilor sale şi la şansa de a reuşi în viaţă. (…) Mâine, la ora 9,00, am convocat Biroul Politic Naţional al PNL pentru a stabili strategia pe care o vom avea în perioada următoare, pentru a stabili echipa care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni şi mandatul cu care ne vom duce la preşedintele României. (…) Declaraţiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni, le vom da numai după dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL şi le vom prezenta public la finalul BPN de mâine”, a spus Orban, joi, la Parlament, după adoptarea moţiunii de cenzură.

Liderul liberalilor a subliniat că, în cazul în care PNL va fi chemat să formeze un nou Guvern, atunci el va fi propus pentru funcţia de premier, dat fiind faptul că este preşedintele partidului.

„În cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, propunerea PNL pentru funcţia de premier este în persoana preşedintelui PNL, adică în persoana mea, Ludovic Orban”, a arătat preşedintele PNL.

El a mai spus că liberalii au în toate domeniile posibili candidaţi pentru funcţiile de miniştri.

„Suntem înaintea unor consultări la Palatul Cotroceni şi înaintea unor negocieri, care vor fi derulate cu formaţiunile politice ce au participat la realizarea acestui succes imens pentru România. Propunerea noastră este foarte clară şi noi vom încerca să convingem orice posibil partener, în cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, ca formula Guvernului să fie suplă, eficientă, cu un număr de miniştri cât mai mic posibil – 15, maxim 16 ministere”, a adăugat Orban.

El a precizat că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis.

„I-am mulţumit pentru susţinerea care, după părerea mea, a contat enorm de mult, dacă nu cumva a avut un efect decisiv în reuşita acestei moţiuni”, a declarat Orban.

Totodată, el a mulţumit partenerilor moţiunii de cenzură, pentru că au rezistat „ofertelor ticăloase” făcute de putere.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...