Iohannis către membrii Cabinetului: Puteţi să contaţi pe parteneriatul cu mine

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis premierului Dacian Cioloş şi membrilor Cabinetului că pot conta pe parteneriatul cu el şi a dorit totodată să dea asigurări că nu va încerca niciodată să spună Guvernului ce să facă, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 17 nov. 2015, 19:40
Iohannis către membrii Cabinetului: Puteţi să contaţi pe parteneriatul cu mine

‘Astăzi mai mult ca în zilele trecute s-a speculat relaţia dumneavoastră cu mine. Eu pot să vă spun câteva lucruri foarte clar. Nu voi încerca niciodată să spun guvernului ce să facă, nu voi încerca să impun guvernului niciodată cum să facă. Aveţi toată libertatea şi toată răspunderea, dar în mine veţi găsi oricând domnul prim-ministru, onorate doamne ministru, stimaţi domni miniştrii, un partener. Eu vrea ca România să funcţioneze bine, iar pentru asta e nevoie de un guvern care funcţionează bine şi pentru asta e nevoie de comunicare. Sunt convins că vom găsi cele mai bune căi de a colabora pentru a rezolva multele colaborări pentru multele probleme care abia aşteaptă să vină cineva şi să găsească soluţii la ele’, a afirmat preşedintele Iohannis, marţi seara, la ceremonia de preluare a mandatului de premier de către Dacian Cioloş la Palatul Victoria.

Şeful statului a reamintit că anul 2016 este ‘un an complicat, cu două rânduri de alegeri, alegeri locale şi alegeri parlamentare, cu un buget care încă nu a ajuns în Parlament’.

‘Cred că este bine în această conjunctură că v-a aşteptat pe dvs. (bugetul – n.r.). Simplu nu va fi, dar puteţi să contaţi pe parteneriatul cu mine’, a conchis Klaus Iohannis.

După preluarea mandatului primului ministru, a urmat ceremonia de preluare a mandatului de către noul ministru, Lazăr Comănescu, care a avut loc la sediu MAE.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, marţi, convingerea că, împreună cu Preşedinţia, echipa guvernamentală a premierului Dacian Cioloş va continua procesul de repunere a României pe harta lumii.

‘Dacă o ţară are nevoie de colaborare într-un domeniu între Preşedinţie şi Guvern, atunci cu siguranţă acest domeniu este politica externă. Nu se poate fără colaborare. Am reuşit – chiar în condiţiile în care, pe alocuri, colaborarea a fost dificilă – să colaborăm în zona de externe. În zona de externe am reuşit şi am toată convingerea că vom continua, aşa, cu noua echipă a prim-ministrului Dacian Cioloş, să repunem România pe harta a lumii’, a declarat Iohannis, la sediul MAE.

l şi echipa sa, dar l-a felicitat şi pe noul ministru Lazăr Comănescu pentru numire.

‘Îi mulţumesc domnului Lazăr Comănescu pentru munca depusă în echipa mea de la Cotroceni şi îi doresc mult succes pentru munca pe care o va face în fruntea Ministerului de Externe’, a spus preşedintele.

El a reamintit că baza politicii externe româneşti e parteneriatul strategic cu UE, locul şi rolul României în NATO şi în Uniunea Europeană.

‘De aici mai departe trebuie să colaborăm şi să construim. Am toată încrederea că acest guvern şi echipa pe care o va construi ministrul Comănescu la Externe va face exact acest lucru’, a subliniat Klaus Iohannis.

Şi premierul Dacian Cioloş i-a transmis, marţi, ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, la ceremonia preluării portofoliului Externelor, că acesta reprezintă o piesă ‘foarte importantă’ în echipa guvernamentală, care se bazează pe ‘experienţa’ şi ‘înţelepciunea’ sa.

‘Dragă Lazăr, (…) mă bucur că ai acceptat să faci parte din această echipă. Vei fi o piesă importantă în această echipă, ne bazăm pe experienţa, pe înţelepciunea ta şi sunt convins că vei pune în slujba acestui guvern ceea ce ai asimilat în bogata ta experienţă de diplomat. Avem un mandat relativ scurt, de un an de zile, însă ne aşteaptă şi pe agenda europeană (…), dar şi pe agenda externă multe lucruri. România scoate din ce în ce mai mult capul în lume. Dincolo de diplomaţie, cred că avem foarte multe lucruri de făcut (…) pentru o politică externă comercială care să construiască pe experienţa diplomatică românească o nouă perspectivă şi pentru economia românească şi pentru export’, a spus Cioloş.

El i-a mulţumit şi fostului ministru Bogdan Aurescu pentru modul în care a reprezentat România în perioada în care s-a aflat fruntea Ministerului Afacerilor Externe, apreciind că făcut-o ‘cu inteligenţă, cu o diplomaţie sofisticată şi cu mult profesionalism’.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...