Iohannis cere aprobare pentru staţionarea şi constituirea de structuri străine militare în România

Preşedintele Iohannis a solicitat, într-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti, conducerea Camerei trimiţând, luni, cererea la Birourile reunite, transmite Mediafax.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 13:57
Iohannis cere aprobare pentru staţionarea şi constituirea de structuri străine militare în România

„Vă adresez rugămintea ca, în temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni saun tranzitul forţelor armatestrăine pe teritoriul României, să supuneţi spre aprobare Parlamentului României înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, sub denumirea MULTINATIONL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti”, se arată în scrisoarea lui Iohannis.

Iohannis precizează în scrisoare că „în contextul crizei din Ucraina, al acţiunilor agresive ale federaţiei Ruse în regiune şi a măsurilor NATO prin care se doreşte reconfigurarea posturii militare strategice de apărare şi descurajare a Alianţei, summitul NATO din Marea Britaniea reprezentat un reper pentru testarea solidarităţii Aliate nîn cee ace priveşte reafirmarea angajamentului pentru apărarea colectivă”.

Citeşte pe larg, pe Mediafax.ro.

În scrisoare se mai menţionază că pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite la summit trebuie constituite, pe teritoriul aliaţilor din Est (România, Bulgaria, Polonia şi cele trei ţări baltice), a Unităţilor de integrare a Forţelor NATO şi acceptarea ofertei României de constituire şi operaţionalizare a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est.

„Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entităţilor Unităţii de integrare a Forţelor NATO dispuse pe teritoriul României şi Bulgariei, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul într-o opreraţiune de tip art.5 în flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO şi va fi pus la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2016- capacitatea de operaţională iniţială şi în 2018- capacitatea operaţională fianlă”, se mai arată în scrisoare.

Secretarul Biroului Permanent, deputatul Nicolae Mircovici a precizat, luni, după şedinţa conducerii Camerei, că scrisoarea preşedintelui a fost trimisă Birourilor Permanente reunite deoarece Parlamentul este cel care trebuie să o aprobe.

„Solicitarea din partea preşedintelui Klaus Iohannis referitor la staţionarea şi constituirea de structuri străine militare pe teritoriul României, lucru pentru care se solicită aprobarea Parlamentului, a fost trimisă Birourilor Permanente reunite întrucât Parlamentul reunit urmează să hotărească în acest sens.Ideea este că se solicită realizarea a două structuri de forţă care să aibă locaţia pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti. Este vorba de Unitate de integrare a forţelor NATO şi este vb de un comandament multinaţional de divizie, aceste două structuri urmând să aibă un număr de indicativ militar şi să fie conforme prevderilor militare în ceea ce priveşte constituirea şi funcţionalitatea lor”, a spus Mircovici.

El a explicat că unitatea de integrare a forţelor se referă structura care realizează cooperarea între structurile militare ale diferitelor ţări care vor fi prezente aici şi forţele armate române, iar realizarea acestui indicativ are lor în urma înţelegerii care este prevăzută în tratalele internaţionale în scopul realizării acordului de apărare colectivă.

„Este vorba de apărare colectivă şi nu de intervenţie în cazul în care o ţară este atacată, articolul 5, ci este vorba de apărare colectivă. (…)Comandamentul multinaţional de divizie este o structură care va putea dirija forţele la nivel de divizie, deci mai multe brigăzi care pot fi comandamentul multinaţional”, a adăugat Mircovici.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...