Iohannis: Nu există niciun act normativ prin care să fie alocată vreo sumă din fondul de rezervă pentru combaterea pestei porcine

Preşedintele Klaus Iohannis face din nou apel la membrii Guvernului să ia măsuri pentru stoparea răspândirii virusului pestei porcine şi solicită ca populaţia şi producătorii care au fost afectaţi de acest virus să fie despăgubiţi cât mai repede. Şeful statului critică declaraţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a spus zilele trecute că fondul de rezervă al Guvernului este zero, şi afirmă că, deşi s-a spus că banii din acest fond au fost folosiţi inclusiv pentru a combate pesta porcină, nu există niciun act normativ care să dovedească acest lucru, scrie News.ro.
Economica.net - vin, 31 aug. 2018, 10:09
Iohannis: Nu există niciun act normativ prin care să fie alocată vreo sumă din fondul de rezervă pentru combaterea pestei porcine

„Pe fondul crizei generate de extinderea accelerată a virusului pestei porcine africane (PPA) şi în legătură cu ultimele declaraţii din partea membrilor Guvernului, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia asupra responsabilităţilor imperative pe care autorităţile guvernamentale le au pentru a aduce situaţia sub control, astfel încât să fie blocată răspândirea virusului PPA şi în alte judeţe decât cele afectate până în prezent în mod direct. Cu privire la despăgubirea populaţiei şi a producătorilor afectaţi de pesta porcină, preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu şi eficient de întocmire, aprobare şi plată a dosarelor de despăgubire a populaţiei şi a producătorilor afectaţi de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformităţii evidenţelor şi a despăgubirilor. De modul în care se acordă aceste despăgubiri depinde bunăstarea gospodăriilor populaţiei afectate de virusul PPA, dar şi viitorul industriei de creştere a porcului”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit instituţiei, şeful statului solicită Executivului să ia măsuri astfel încât populaţia şi producătorii ai căror porci au fost omorâţi din cauza infectării cu virusul pestei porcine să fie cât mai repede despăgubiţi, scrie News.ro.

„Cu privire la despăgubirea populaţiei şi a producătorilor afectaţi de pesta porcină, Preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu şi eficient de întocmire, aprobare şi plată a dosarelor de despăgubire a populaţiei şi a producătorilor afectaţi de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformităţii evidenţelor şi a despăgubirilor. De modul în care se acordă aceste despăgubiri depinde bunăstarea gospodăriilor populaţiei afectate de virusul PPA, dar şi viitorul industriei de creştere a porcului”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, şeful statului critică declaraţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a spus zilele trecute că fondul de rezervă al Guvernului este zero, şi afirmă că, deşi s-a spus că banii din acest fond au fost folosiţi inclusiv pentru a combate pesta porcină, nu există niciun act normativ care să dovedească acest lucru.

„Dată fiind starea de fapt şi extinderea agresivă a pestei porcine, cu riscuri şi consecinţe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura şi economia României, din partea Guvernului se anunţă cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul şi-a propus să arate că situaţia bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii şi pentru restul cheltuielilor. În ciuda gravităţii acestei situaţii în raport cu mijloacele de intervenţie pentru anumite situaţii de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanţelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situaţiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină. În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanţelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA”, acuză Iohannis.

Şeful statului susţine că fondul de rezervă a fost gestionat defectuos, iar în situaţia actuală în care chiar era necesar, Guvernul nu mai are bani, cu toate că fondul se alimentează în mod curent şi nu doar prin rectificări bugetare. Iohannis acuză Executivul de manipulare şi atrage atenţia că situaţia bugetară critică în care se află acumă Guvernul este doar vina miniştrilor, care nu au ştiut să facă estimări corecte.

„În acest context, este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiţionează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esenţiale, cum ar fi plata pensiilor sau achiziţiile de medicamente. Această abordare nu reprezintă altceva decât un exerciţiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare. Vina pentru situaţia bugetară critică în care se află acum Guvernul aparţine în totalitate miniştrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează”, se mai arată în comunicat.

Administraţia Prezidenţială aminteşte că au fost trase semnale de alarmă în repetate rânduri, în legătură cu sustenabilitatea precară a bugetului pe acest an, fiind evidentă subfinanţarea anumitor capitole de cheltuieli, însă o rectificare bugetară nu înseamnă „cârpeli” şi „acţiuni pompieristice”.

„De exemplu, în privinţa constrângerilor pe care Guvernul le invocă, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul că tocmai prevederile rectificării bugetare vulnerabilizează buna funcţionare a aprovizionării cu medicamente: la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD a însemnat tăieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri şi servicii” – din care sunt achiziţionate medicamentele, pentru ca banii să fie direcţionaţi la transferuri, pentru plata salariilor. Din dorinţa de a bifa respectarea ţintelor asumate în privinţa deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau să primească abia ulterior resursele financiare necesare. Însă o rectificare bugetară serioasă nu înseamnă să faci cârpeli şi să apelezi la acţiuni pompieristice”, transmite AP.

Preşedintele a mai solicitat măsuri de urgenţă în cazul pestei porcine şi despăgubirea producătorilor şi miercuri, afirmând că „prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană”.

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, referindu-se la subiectul pestei porcine, că este „inoportun” ca această temă să devină una politică, fiind important să fie luate măsurile „care se impun”.

„Mi-aş dori foarte mult ca în An Centenar să nu mai profităm de necazul unor oameni şi să facem din aceste lucruri subiecte de dispută politică. (…) E foarte important să luăm măsurile care se impun. Din păcate, e un virus care nu are un antidot şi nu putem spune că eradicăm de mâine peste tot, dar că vom lua toate măsurile pentru a da un răspuns”, a declarat Dăncilă, la Constanţa, prezentă la inaugurarea Staţiei de tratare a apei potabile Palas.

Solicitată să comenteze o declaraţie a fostului premier Victor Ponta, care ar fi spus că ţara noastră a fost avertizată că există riscul ca pesta porcină să ajungă şi în România, Viorica Dăncilă a răspuns: „A arăta cu degetul şi a face din acest lucru un subiect politic e inoportun”.

De asemenea, întrebată dacă va vizita localităţile afectate de pesta porcină, ea a afirmat că nu este importantă vizita, deşi va merge dacă va fi necesar, ci să fie luate toate măsurile pentru a ajuta zonele respective.

„E important să luăm toate măsurile pentru a ajuta zonele respective, să respectăm ceea ce s-a stabilit la nivel guvernamental şi, în acelaşi timp, pentru mine e important să avem rectificarea bugetară pentru a putea despăgubi oamenii care au fost afectaţi de acest lucru”, a adăugat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...