Iohannis consideră că trebuie continuate negocierile cu sindicatele din Educație și că nu se poate face rotația guvernamentală până la finalizarea acestora (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Guvernul şi coaliţia trebuie să continue negocierile cu sindicatele din învăţământ şi a afirmat că nu crede că rotaţia guvernamentală se poate face în timpul unor astfel de negocieri, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 25 mai 2023, 17:10
Iohannis consideră că trebuie continuate negocierile cu sindicatele din Educație și că nu se poate face rotația guvernamentală până la finalizarea acestora (Video)

„În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (…) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (…) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a spus şeful statului.

Președintele adoptă astfel poziția enunțată acum câteva zile de liderul PSD Marcel Ciolacu, care a anunțat că oprește negocierile privind rotativa guvernamentală până la încheierea grevei profesorilor. Iohannis pare astfel să nu susțină dorința liderilor PNL de a scăpa de șefia Guvernului și de cartoful fierbinte reprezentat de revendicările profesorilor. Ieri, Lucian Bode a declarat că până cel târziu pe 1 iunie va fi instalat un nou Guvern, calendarul rotației trebuind respectat. Mai multe detalii aici.

Iohannis a fost întrebat dacă crede că UDMR ar trebui să rămână la guvernare sau dacă susţine un Guvern PNL-PSD.

„Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva. Fiind azi, joi, şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână-două se face rotaţia, important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a răspuns preşedintele Iohannis.

Președintele dă asigurări că lucrurile se vor îmbunătăți în învățământ

Klaus Iohannis le-a transmis joi profesorilor, părinţilor şi elevilor că lucrurile se vor îmbunătăţi în sistemul educaţional, el reiterând că solicitările dascălilor privind majorările salariale sunt întemeiate, dar că această problemă nu se poate rezolva instant.

„M-am mai exprimat în această chestiune – spre surprinderea unora – şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puţin greu de înţeles şi de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi în acelaşi timp oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot: şi persoana, şi cunoştinţele, şi dăruirea pentru educaţia tinerei generaţii. Însă, în acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi îndreptate sau corectate de azi pe mâine. De aceea, cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede. Există voinţa politică pentru a face aceste lucruri şi atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna cer foarte mult şi dacă se poate cer foarte mulţi bani. Cu toate că este simplu de înţeles, asta este o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat, nu vreau să spun că în jumătate de an sau într-un an”, a spus şeful statului.

El a mai avut un mesaj pentru profesori, părinţi şi elevi.

„Aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi – şi contextul general, şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Şi sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului s-a declarat surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu a constatat sau subliniat că în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educaţiei.

„M-aş fi aşteptat măcar marginal să se menţioneze şi aceste lucruri. Este prima dată de multă vreme încoace că legile educaţiei se aprobă aşa cum trebuie în Parlament, în procedură ordinară. Sunt foarte multe noutăţi în această legislaţie. Ea mai are de parcurs un pic până poate să vină la promulgare, dar eu sunt foarte mulţumit că am ajuns în această etapă pe o procedură absolut normală. Parlamentul a înţeles importanţa acestor legi. Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare”, a mai spus Iohannis.

Citește și:

Sursa foto: Presidency.ro

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...