Iohannis: Constat cu dezamăgire că investiţiile publice sunt tot mai reduse

Preşedintele Klaus Iohannis se declară dezamăgit de faptul că investiţiile publice sunt tot mai reduse, punctând că Guvernul solicită "paradoxal" spaţiu fiscal-bugetar pentru investiţii.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 16:36
Iohannis: Constat cu dezamăgire că investiţiile publice sunt tot mai reduse

„În ceea ce priveşte investiţiile publice, constat cu dezamăgire că acestea sunt tot mai reduse. Guvernul solicită, paradoxal, spaţiu fiscal-bugetar pentru investiţii. Dar execuţia bugetară este cu mult în urmă în privinţa cheltuielilor de capital şi a proiectelor susţinute din fonduri europene. În ultimii ani, România a reuşit să recupereze unele decalaje şi să obţină stabilitatea macroeconomică necesară unor proiecte importante pe termen mediu şi lung. Însă progresul şi prosperitatea nu sunt garantate. Viitorul depinde de capacitatea noastră de a promova şi consolida instituţiile, valorile şi beneficiile economiei de piaţă”, a spus Iohannis, marţi, la evenimentul organizat de Consiliul Investitorilor Străini privind lansarea „Cărţii Albe 2015: Reconstruirea încrederii”.

El a subliniat, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, că „obiectivul nostru principal este de a reconstrui încrederea investitorilor şi întreprinzătorilor în mediul de afaceri românesc”.

„E timpul să o luăm de la capăt, cu o schimbare de paradigmă. Progresul României nu poate fi decât rezultatul unui nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate, care să stimuleze antreprenoriatul şi inovaţia, crearea de valoare adăugată şi crearea de locuri de muncă productive, bine plătite. Prosperitatea se obţine, în primul rând, prin încurajarea iniţiativei private. Soluţiile trebuie căutate în susţinerea, deopotrivă, a investiţiilor străine şi a capitalului românesc”, a declarat şeful statului.

Iohannis a subliniat că anul 2015 aduce semne de revenire în privinţa investiţiilor străine directe, arătând însă că este greu de crezut că nivelurile record ale perioadei de dinaintea crizei vor mai putea fi recuperate în următorii ani.

„După scăderea din 2014, sperăm că mediul de afaceri românesc începe să răspundă din ce în ce mai bine aşteptărilor investitorilor. Pe de altă parte, trebuie să ne preocupe, în egală măsură, susţinerea investiţiilor autohtone. Capitalul românesc, prin natura sa, reprezintă un element de stabilitate şi un câştig sigur în beneficiul dezvoltării economice naţionale. Însă România beneficiază de prea puţine firme cu capital privat integral românesc care au ajuns la un nivel considerabil de dezvoltare”, a adăugat el.

Şeful statului a arătat şi că performanţele firmelor şi întreprinzătorilor depind de calitatea regulilor în care îşi desfăşoară activitatea, arătând că este esenţială îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului de afaceri.

„Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt premise importante pentru stimularea investiţiilor şi a antreprenoriatului. (…) Guvernul nu mai trebuie să schimbe regulile, în mod imprevizibil, chiar „în timpul jocului”. Cazuri precum „taxa pe stâlp” sau chiar exemplul foarte recent al impozitării bacşişului denotă lipsă de viziune şi pripeală, ceea ce creează imprevizibilitate. Exact opusul a ce se aşteaptă în mediul de afaceri. Autorităţile publice sunt primele care trebuie să demonstreze profesionalism şi responsabilitate în relaţia cu mediul de afaceri. Suntem conştienţi că România are de rezolvat numeroase carenţe instituţionale. Mă refer aici la plata impozitelor, la evaziunea sistemică, la povara fiscală ridicată asupra muncii, dar mai ales la fenomenul corupţiei, care subminează subtil, dar sigur dezvoltarea economică”, a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că trebuie creat un cadru în care să poată fi valorificate oportunităţile de care dispun anumite sectoare, cum ar fi agricultura sau sectorul energetic.

„Dezvoltarea agriculturii necesită însă industrializare şi capitalizare. Creşterea investiţiilor în infrastructura agricolă şi adoptarea de măsuri care să încurajeze activitatea micilor fermieri sunt elemente esenţiale. (…). Nu este însă suficient să ştim că avem un potenţial agricol imens, ci trebuie să valorificăm în mod real acest avantaj, nu doar conjunctural, ci ca o sursă constantă de creştere economică”, a spus el.

Şeful statului a arătat că energia trebuie să devină un vector constant al competitivităţii economice. „România are nevoie de o strategie energetică articulată. Apoi, prin investiţii susţinute şi printr-un mediu competitiv, România are potenţialul de a deveni un actor regional important. În foarte multe domenii, mediul de afaceri invocă nevoia de capital investiţional. Însă nu neapărat banii sunt problema, ci mai degrabă calitatea politicilor prin care urmărim atragerea lor, fie că ne referim la investiţiile străine, fie la atragerea de fonduri europene. La acest din urmă capitol România, din păcate, are numeroase carenţe administrative, care ţin rata de absorbţie a fondurilor europene, în prezent, la doar 54%. Aceasta este, fireşte, sursă majoră de nonperformanţă, ca să nu spun chiar contraperformanţă”, a adăugat Iohannis.

El a completat că dezvoltarea pieţei de capital şi a sistemului financiar, în general, constituie altă direcţie strategică. „O piaţă de capital mai dinamică ne va ajuta să mobilizăm resurse investiţionale pentru susţinerea întreprinzătorilor autohtoni şi să asigurăm accesul eficient şi facil al investitorilor străini la piaţa locală. IMM-urile, firmele mici şi startup-urile necesită o atenţie aparte. Micii întreprinzători au nevoie de un sistem financiar uşor accesibil, stabil şi care să le ofere diverse alternative de finanţare. Este important să creăm un cadru care să vină în sprijinul dezvoltării lor”, a argumentat preşedintele Iohannis.

În opinia sa, încrederea este esenţială în relaţia dintre stat şi cetăţean. „Avem nevoie de un stat care să reprezinte punctul de sprijin al mediului de afaceri şi nu invers”, a completat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...