Iohannis: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată

Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie să înceteze, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, joi, în conferinţa comună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, şeful statului punctând că este nevoie de abordări pe termen scurt, mediu şi lung pentru aprovizionarea cu energie a spaţiului comunitar şi pentru ca preţurile să nu sufoce economia.
AGERPRES - joi, 03 mart. 2022, 12:49
Iohannis: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată

Preşedintele a precizat că Ursula Von der Leyen l-a informat despre demersurile de a creşte securitatea energetică a Uniunii.

„Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investiţiile masive în regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante şi am discutat pe larg cu doamna preşedintă aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu, pentru a avea energie suficientă în aşa fel încât preţurile să nu explodeze şi să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste preţuri să nu sufoce economia românească. Şi, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, şi subliniez, este clar că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată!”, a declarat şeful statului.

El a arătat că este nevoie să se insiste mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative.

„Şi am găsit înţelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independenţă energetică prin investiţii în regenerabile şi în sectorul nuclear civil”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a evidenţiat, în context, cât de important a fost Actul Delegat aprobat şi propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului şi energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziţie bună spre o economie verde.

Discuţiile au vizat, potrivit preşedintelui, şi modalităţile concrete de a acorda sprijin Republicii Moldova, care şi ea se confruntă cu un val crescut de refugiaţi, dar şi cu alte dificultăţi economice sau în domeniul energetic.

„România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea, coordonarea şi reacţia rapidă pentru a ajuta Ucraina sunt principalele noastre atuuri în aceste momente atât de grele pe care le trăim cu toţii”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a susţinut că „ne aflăm într-o situaţie fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar şi cea transatlantică este puternic ameninţată”.

„Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda încă o dată curajul poporului ucrainean, care luptă pentru libertate şi rezistă sub tirurile ucigaşe ale unui invadator”, a adăugat preşedintele Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...