Iohannis despre achiziţionarea sistemului Patriot: Am lansat o solicitare principială către SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, joi, că România a lansat 'o solicitare principială' către Statele Unite în legătură cu achiziţia unor sisteme de rachete Patriot.
Economica.net - joi, 13 iul. 2017, 10:24
Iohannis despre achiziţionarea sistemului Patriot: Am lansat o solicitare principială către SUA

‘Aceasta este o chestiune care este un pic mai greu de discutat aşa în faţa publicului general, dar noi am lansat o solicitare principială către partea americană şi probabil aţi aflat că s-a publicat, cred că ieri, pe site-ul Departamentului (de Stat- n.r.) această notă, care urmează să fie aprobată şi mai departe, după care vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom da publicităţii’, a declarat şeful statului la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa.

Întrebat cum răspunde vocilor critice pe acest subiect, şeful statului a arătat că nu are ‘deloc de gând să le răspundă’.

‘Acestea sunt chestiuni militare tehnice şi militarii o să formuleze atunci când este cazul un punct de vedere’, a subliniat Iohannis.

La întrebările insistente privind achiziţionarea de rachete de tip Patriot, Iohannis a replicat: ‘Asta o să aflaţi din comunicate oficiale’.

Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunţat marţi o agenţie a Pentagonului, citată de Reuters.

Contractorii principali ar fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency.

Statele Unite vor vinde României, ţară membră a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de apărare antirachetă Patriot, au anunţat marţi Pentagonul şi Departamentul de Stat, transmite pe acelaşi subiect şi AFP.

Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat ‘vânzarea posibilă’ a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP.

Ministerul Apărării informează despre aceasta Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.

Anunţul este semnificativ căci priveşte o ţară europeană din fostul bloc sovietic pe care chiar preşedintele american, Donald Trump, a dat-o ca exemplu în iunie pentru eforturile sale vizând aducerea cheltuielilor de apărare la 2% din PIB, remarcă AFP.

Potrivit formulei consacrate în materie, adaugă AFP, ‘această propunere de vânzare consolidează politicile externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO’.

‘Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesităţile României în termeni de autoapărare şi va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare’, subliniază Pentagonul şi Departamentul de Stat în comunicatul lor.

Fără a menţiona vreodată Moscova, Washingtonul apreciază că ‘România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său şi a descuraja orice ameninţare regională’.

Aceasta va permite de asemenea Bucureştiului ‘creşterea capacităţilor defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României’, mai arată AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Un milion de firme au fost închise în România în ultimii 30 de ani
Un milion de firme au fost închise în România în ultimii 30 de ani
Peste un milion de firme, respectiv 1.056.574, au fost radiate în România în ultimii 30 de ani, primele trei decenii de capitalism, arată o analiză Termene.ro, remisă, luni, AGERPRES....
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Piața spot de energie electrică de la București cunoaște un nou record de preț: mâine seară este cel mai mai mare ...
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Criza financiară şi Pandemia au majorat datoria publică de la circa 15% din PIB în 2008 la peste 47% din PIB la finele ...
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit în județul Constanța o nouă specie de insectă pe care au numit-o Phlebotomus ...