Iohannis despre achiziţionarea sistemului Patriot: Am lansat o solicitare principială către SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, joi, că România a lansat 'o solicitare principială' către Statele Unite în legătură cu achiziţia unor sisteme de rachete Patriot.
Economica.net - joi, 13 iul. 2017, 10:24
Iohannis despre achiziţionarea sistemului Patriot: Am lansat o solicitare principială către SUA

‘Aceasta este o chestiune care este un pic mai greu de discutat aşa în faţa publicului general, dar noi am lansat o solicitare principială către partea americană şi probabil aţi aflat că s-a publicat, cred că ieri, pe site-ul Departamentului (de Stat- n.r.) această notă, care urmează să fie aprobată şi mai departe, după care vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom da publicităţii’, a declarat şeful statului la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa.

Întrebat cum răspunde vocilor critice pe acest subiect, şeful statului a arătat că nu are ‘deloc de gând să le răspundă’.

‘Acestea sunt chestiuni militare tehnice şi militarii o să formuleze atunci când este cazul un punct de vedere’, a subliniat Iohannis.

La întrebările insistente privind achiziţionarea de rachete de tip Patriot, Iohannis a replicat: ‘Asta o să aflaţi din comunicate oficiale’.

Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunţat marţi o agenţie a Pentagonului, citată de Reuters.

Contractorii principali ar fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency.

Statele Unite vor vinde României, ţară membră a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de apărare antirachetă Patriot, au anunţat marţi Pentagonul şi Departamentul de Stat, transmite pe acelaşi subiect şi AFP.

Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat ‘vânzarea posibilă’ a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP.

Ministerul Apărării informează despre aceasta Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.

Anunţul este semnificativ căci priveşte o ţară europeană din fostul bloc sovietic pe care chiar preşedintele american, Donald Trump, a dat-o ca exemplu în iunie pentru eforturile sale vizând aducerea cheltuielilor de apărare la 2% din PIB, remarcă AFP.

Potrivit formulei consacrate în materie, adaugă AFP, ‘această propunere de vânzare consolidează politicile externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO’.

‘Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesităţile României în termeni de autoapărare şi va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare’, subliniază Pentagonul şi Departamentul de Stat în comunicatul lor.

Fără a menţiona vreodată Moscova, Washingtonul apreciază că ‘România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său şi a descuraja orice ameninţare regională’.

Aceasta va permite de asemenea Bucureştiului ‘creşterea capacităţilor defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României’, mai arată AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...