1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Iohannis critică noul Cod fiscal. Proiectul se află pe masa preşedintelui, spre promulgare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în noul Cod fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci şi pentru maniera în care se realizează aceasta.

15 iul, 2015 | Agerpres
(update 15 iul, 2015 15:36) Ponta îi răspunde lui Iohannis
Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, miercuri, speranţa că preşedintele Klaus Iohannis se va gândi la România şi va promulga Codul fiscal, precizând că acest document a fost votat în Parlament în unanimitate, "deci inclusiv de PNL". "Eu sper, totuşi, ca preşedintele să nu facă vreo ambiţie şi să se gândească la România şi să promulge Codul fiscal", a afirmat Ponta. Solicitat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Iohannis, potrivit căruia România nu-şi mai poate permite experimente economice, Ponta a amintit că acest Cod a fost făcut de specialişti."Acum preşedintele se pricepe şi la fiscal, nu doar la transporturi. Codul acesta fiscal nu l-am scris eu, a fost scris de Ministerul de Finanţe împreună cu consultanţii, a fost discutat luni de zile în Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi a fost votat în unanimitate, deci inclusiv de PNL, după dezbateri în Parlament. Acum eu bănuiesc că toţi specialiştii de la Finanţe, Banca Mondială, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, parlamentarii României de la toate partidele cred că ştiu ce-au făcut şi eu unul sunt convins că avem mare nevoie de acest Cod fiscal, pentru ca să păstrăm creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi să reducem decalajul între România şi celelalte ţări europene. Că alte ţări or fi nemulţumite că România se dezvoltă, ăsta e dreptul lor, că eu mă gândesc la România, nu la alţii", a declarat Victor Ponta, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.


'Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică', a afirmat şeful statului la BNR, cu prilejul lansării emisiunii numismatice '150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand', arătând că în aceste zile analizează Codul fiscal pentru a decide asupra oportunităţii promulgării actului normativ.

Iohannis a adăugat că istoria recentă arată că 'nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură, mai ales când acestea atentează la situaţia noastră de libertate şi prosperitate pe termen lung'.

'Tocmai de aceea devine imperativ să renunţăm cel puţin la câteva iluzii, în primul rând iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică rostogolită continuu de la un an la altul, apoi iluzia că politicile economice şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută nu se va mai pierde, ceea ce este greşit. De aici şi nevoia de o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase', a completat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, contextul actual, atât economic cât şi geopolitic, impune abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice, şi echilibre economice.

'Situaţia cu care se confruntă Grecia în acest moment este, fără îndoială, una cu adevărat dificilă. Însă, în ultima vreme, prea des şi parcă prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute în contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degrabă, în această etapă post-criză, Grecia ne-a dezvăluit un model economic susţinut decenii de-a rândul prin deficite şi datorie publică. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar economia ne arată că soluţiile politice miraculoase nu există', a conchis el.

Isărescu, despre noul Cod Fiscal: Ar fi o eroare să cedăm tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare

Misiunea viitoare a politicilor economice este de a păstra echilibrele macro restabilite cu greu după apariţia crizei. Ar fi o eroare să ignori lecţiile crizei şi să cedezi tentaţiei de a alege măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO