1EUR = 4.7769 RON | Bucureşti 9 º

News

Iohannis despre reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi: Rezultatele de la DNA vorbesc de la sine

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a fost informat despre începerea procedurilor în cazul reînvestirii la conducerea DNA a Laurei Codruţa Kovesi, potrivit Agerpres.

03 mar, 2016 | Agerpres

'Este evident că am fost informat despre acest demers şi m-am exprimat deja în public de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine', a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, întrebat dacă va semna reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi ca şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către Consiliul Superior al Magistraturii propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Purtătorul de cuvânt al CSM, Dana Pantazi, a confirmat joi, pentru AGERPRES, că propunerea ministrului Justiţiei pentru reînvestirea şefului DNA a fost înregistrată, fiind primită în data de 29 februarie.

Secţia pentru procurori a CSM urmează să stabilească un calendar în vederea avizării propunerii înaintate de către ministrul Raluca Prună.

La rândul său, Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în CSM, a declarat, joi, la Alba Iulia, că 'îşi menţine critica' în ceea ce priveşte modul în care ministrul justiţiei, Raluca Prună, a anunţat reînvestirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA.

'Nu am fost încântat de modalitatea în care s-a procedat, pentru că DNA, în mod cert, a avut rezultate pozitive - s-au atins zone ale corupţiei pe care nu le credeam posibile a fi atinse. E clar că trendul de anchetă şi modul în care s-au făcut anchetele e unul mai mult decât pozitiv. Dar cred că nu e bine să se vină intempestiv cu o propunere, în condiţiile în care se cer anumite criterii pe care tocmai Comisia Europeană le spunea în raportul MCV. Aici modalitatea am criticat-o şi îmi menţin critica. Cred că ar fi fost necesar să vină cu anumite criterii pe care să le discute public doamna ministru', a afirmat, într-o conferinţă de presă, judecătorul Horaţius Dumbravă.

Acesta a spus că, din 2005, toate funcţiile publice la instanţe şi la parchete se bazează pe competiţie, pe transparenţă şi pe onestitatea procedurii. 'Cred că s-ar fi impus şi în cazul procurorului şef al DNA. Nu face bine, cu atât mai puţin doamnei Kovesi, procedura în care s-a ajuns de a fi nominalizată intempestiv. Nici nu ştiu dacă avea, la momentul în care s-a propus renominalizarea, cerere pentru a fi reînvestită în funcţia de procuror şef', a declarat Horaţius Dumbravă.

Judecătorul a opinat că trebuie discutate şi 'sincopele', respectiv de ce sunt mai puţini inculpaţi trimişi în judecată, ce se întâmplă cu achitările, cu restituirile la DNA etc.

'Sunt convins că o discuţie într-un interviu în faţa ministrului Justiţiei, care să fie public, ar fi făcut mult mai bine, inclusiv doamnei Kovesi, chiar dacă ar fi fost reînvestită şi chiar dacă, evident, concluzia s-ar fi putut să fie aceeaşi. Plus că, poate, şi alţi procurori ar fi avut dorinţa să participe la această competiţie', a mai spus Dumbravă.

El a menţionat că sistemul de justiţie se bazează pe transparenţă, pe onestitate şi pe competiţie. 'E normal ca şi aici, măcar, aparenţa să fie păzită. Sunt convins că nu cu rea-credinţă a fost făcută propunerea de reinvestire, dar modalitatea în care a fost făcută nu a fost, din păcate, cea mai bună', a conchis acesta.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO