1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

News

Iohannis, despre accesul la informaţie: România trebuie să se transforme din ţara "arhivelor" în ţara "datelor accesibile"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că românii trebuie să aibă acces la informaţie, să se poată implica în deciziile publice, iar instituţiile să fie transparente şi cooperante în relaţia cu societatea - toate acestea fiind posibile prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, angajament internaţional la care România a aderat în 2012. În opinia sa, trebuie să se facă trecerea de la o Românie a 'datelor care există teoretic undeva într-o arhivă' la o Românie a 'datelor utilizabile şi uşor accesibile'. Şeful statului apreciază că societatea românească este deschisă în privinţa accesului la internet şi la mijloace de comunicare moderne. 'Experienţa recentelor alegeri - mobilizarea cetăţenilor în contrast cu reacţia autorităţilor - constituie, cred, unul din cele mai elocvente exemple pentru a ilustra nevoia unei comunicări eficiente şi transparente între instituţii şi cetăţeni, pentru ca drepturile lor să fie respectate şi instituţiile să-şi îndeplinească atribuţiile', susţine preşedintele.

20 feb, 2015 | Agerpres

'Statul român şi procesul de guvernare - atât la nivel central, cât şi la nivel local - au nevoie de o deschidere substanţială către cetăţeni, iar Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este instrumentul care trebuie să răspundă nevoilor noastre curente, dar şi să ridice România la standardele de modernizare şi evoluţie tehnologică de la nivel mondial. (...) Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă exprimă la acest nivel dorinţa statului român de a se moderniza, punând accent pe deschidere, responsabilitate şi eficienţă', le-a transmis şeful statului, prin intermediul consilierului prezidenţial Andrei Muraru, participanţilor la Conferinţa Open Data Day 2015, care are loc la Biblioteca Naţională a României.

Şeful statului apreciază, în mesajul amintit, că societatea românească este deschisă în privinţa accesului la internet şi la mijloace de comunicare moderne, scrie Agerpres.

'Experienţa recentelor alegeri - mobilizarea cetăţenilor în contrast cu reacţia autorităţilor - constituie, cred, unul din cele mai elocvente exemple pentru a ilustra nevoia unei comunicări eficiente şi transparente între instituţii şi cetăţeni, pentru ca drepturile lor să fie respectate şi instituţiile să-şi îndeplinească atribuţiile', susţine preşedintele.

În acest context, el vorbeşte despre cât de normal ar fi ca tot ce ţine de finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale să fie accesibil publicului larg.

'Fac aici trimitere directă şi la consecinţele lipsei de transparenţă - la corupţie, la cheltuirea defectuoasă a banului public, la lipsa tragerii la răspundere - începând cu alegerile şi terminând cu funcţionarea administraţiei publice, cu guvernarea în general. Deschiderea şi democratizarea datelor este următorul pas pe care instituţiile ar trebui să-l facă în lupta împotriva corupţiei, la orice nivel', declară Klaus Iohannis.

În opinia sa, trebuie să se facă trecerea de la o Românie a 'datelor care există teoretic undeva într-o arhivă' la o Românie a 'datelor utilizabile şi uşor accesibile'.

'Am toată încrederea că cetăţenii ştiu ce să facă cu ele. Şi ştiu că le aşteaptă. De la acces gratuit la legislaţie, la date despre sistemul de sănătate, la achiziţii publice şi rezultate ale cercetărilor ştiinţifice efectuate cu bani publici', subliniază şeful statului.

Datele instituţiilor la care face referire sunt despre activitatea depusă, deciziile luate, rezultatele obţinute, care privesc administraţia publică, care gestionează probleme publice şi fonduri publice.

'Vreau să subliniez două aspecte, în încheierea acestui mesaj. Un prim aspect este necesitatea susţinerii politice pentru guvernarea deschisă şi pentru deschiderea datelor, dar o susţinere plină de conţinut, reală, pe termen lung. Însoţită de termene, mecanisme, soluţii, aprofundând şi completând Planul Naţional de Acţiune care a fost adoptat anul trecut. (...) Un al doilea aspect ţine de promovarea într-un mod cât mai accesibil şi util a datelor deschise, încurajând utilizarea lor inovativă, la nivel public, la cel al societăţii, dar şi al mediului de afaceri', arată Iohannis.

Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi Planul de Acţiune Naţional au fost aprobate de Guvernul României pe 11 aprilie 2012. Aderarea oficială a României la acest concept a avut loc la 17 aprilie 2012.

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Iniţiativa a fost lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei pe 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO