Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, după acordul privind semnarea CETA la care s-a ajuns în Belgia, că lucrurile au început se mişte şi românii "pot fi iar optimişti", explicând că, dacă acordul dintre Canada şi UE va fi semnat, vizele pentru români vor fi ridicate.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 17:56
Iohannis, după acordul privind CETA: Lucrurile au început să se mişte şi putem fi iar optimişti

„Lucrurile se pare că au intrat într-o zonă care poate fi o zonă a speranţelor. Deocamdată, s-a găsit un acord în interiorul Belgiei, între regiunile Belgiei. (…) În ansamblu, cred că lucrurile au început iar să se mişte şi putem fi destul de optimişti”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că trebuie aşteptată şi poziţia părţii canadiene, după ce va fi semnat documentul de către toate statele membre UE.

„Dacă se semnează CETA, atunci în scurt timp românii vor putea să colătorească fără vize în Canada”, a subliniat şeful statului.

Autorităţile belgiene au reuşit să ajungă la un acord la nivel federal şi între entităţile subfederale privind acordul de liber-schimb UE-Canada, CETA, a anunţat joi premierul Charles Michelle, citat de DHnet.be.

Textul acordului a fost trimis direct Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), a adăugat el.

Părţile implicate vor încerca să obţină un răspuns din partea Parlamentelor lor cel mai târziu vineri, la miezul nopţii.

Anunţul a venit după ce summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru a semna CETA a fost anulat, fără a fi fixată o dată pentru o nouă reuniune.

Anterior, premierul canadiat Justin Trudeau a anunţat că şi-a anulat vizat prevăzută pentru joi.

După mai multe runde de negocieri eşuate, premierul Charles Michel s-a întâlnit joi, din nou, cu reprezentanţii regiunilor belgiene pentru a ajunge la un text comun care să liniştească temerile privind importurile agricole şi căile de rezolvare a diferendelor comerciale.

Trudeau a intensificat presiunea asupra UE în ultimele săptămâni, avertizând că blocul comunitar va demonstra că se află pe o cale greşită, dacă nu poate semna un acord cu o ţară atât de progresistă precum Canada.

CETA vizează să faciliteze fluxul de mărfuri între UE şi Canada, prin eliminarea unor taxe şi altor obstacole comerciale. De asemenea, este considerat drept bază pentru acordul mai amplu şi mai controversat TTIP, negociat cu Statele Unite.

Opozanţii CETA şi TTIP se tem că acordurile vor oferi prea multă putere corporaţiilor şi vor slăbi capacitatea Guvernele de a fixa standarde pentru protecţia angajaţilor, consumatorilor şi mediului.

Pe de altă parte, susţinătorii consideră că tratatele vor consolida creştere economică şi vor crea locuri de muncă.

Eşecul iniţial al negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, a venit la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai multe state membre UE, de teama unei concurenţe incorecte create de......
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...