Iohannis, după Consiliul European: România este dispusă să trimită mai mulţi experţi în zona Mării Mediterane

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, că este necesară solidaritatea cu statele riverane Mării Mediterane în privinţa migranţilor şi a spus că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă. 
Economica.net - joi, 23 apr. 2015, 20:40
Iohannis, după Consiliul European: România este dispusă să trimită mai mulţi experţi în zona Mării Mediterane

El a amintit de tragedia de la sfârşitul săptămânii trecute când un vas cu migranţi s-a scufundat în Marea Mediterană şi aproape 1.000 de oameni au murit, iar cu trei zile înainte alţi 400 de oameni au murit într-un accident similar şi a subliniat că acesta a fost principala temă a reuniunii Consiliului.

‘În intervenţia pe care am avut-o am subliniat necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, ţări riverane Mării Negre, am arătat importanţa şi necesitatea creşterii bugetului Frontex pentru acţiunile din zonă şi faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă’, a declarat Iohannis, după Consiliul European.

De asemenea, şeful statului a precizat că a subliniat în intervenţia sa că pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din ţările din Africa.

‘Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta ţările din zona africană în dezvoltarea lor şi pentru a elimina astfel rădăcina acestui fenomen. Am subliniat că este extrem important ca această chestiune să fie discutată cu ţările africane şi arabe pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite’, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a precizat că, după mai multe ore de discuţii, Consiliul European a agreat un document pus la dispoziţia publicului şi care se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migraţie ilegală şi pe întărirea internă a solidarităţii şi responsabilităţii în UE.

El a menţionat că la reuniunea Consiliului s-a discutat despre acţiuni în derulare şi modul în care pot fi extinse şi îmbunătăţite şi că nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterană.

Iohannis a afirmat că oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibilă deoarece nu există o legislaţie europeană în materie şi a arătat că este nevoie, prin acţiuni voluntare ale statelor membre, să se găsească soluţii atât pentru relocare, cât şi pentru reaşezarea migranţilor care vin pe diferite căi în Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...