Iohannis: După întâlnirea cu preşedintele Trump, relaţia dintre România şi SUA e mai puternică decât oricând

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat convingerea, marţi, că după întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump relaţia dintre România şi SUA 'este mai puternică decât oricând'.
Economica.net - mar, 04 iul. 2017, 16:30
Iohannis: După întâlnirea cu preşedintele Trump, relaţia dintre România şi SUA e mai puternică decât oricând

‘Sunt convins că după întâlnirea cu preşedintele Trump, relaţia dintre România şi Statele Unite este mai puternică decât oricând şi are un viitor (…) foarte, foarte luminos’, a afirmat Iohannis, la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

De asemenea, Iohannis a mai spus cî Statele Unite rămân principalul garant al securităţii României. El a susţinut că România ‘îşi aduce o contribuţie consistentă şi apreciată inclusiv pentru securitatea SUA’.
El a susţinut că România ‘îşi aduce o contribuţie consistentă şi apreciată inclusiv pentru securitatea SUA’.

‘În ceea ce priveşte dimensiunea militară a relaţiei noastre, care este excelentă atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO, Statele Unite rămân principalul garant al securităţii României, care, la rândul său, îşi aduce o contribuţie consistentă şi apreciată, inclusiv pentru securitatea SUA’, a afirmat Iohannis, la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

Potrivit şefului statului, pentru România ‘întărirea constantă a relaţiei transatlantice este vitală’.

‘Ea este esenţială pentru civilizaţia democratică occidentală. Statele Unite sunt foarte importante pentru Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp şi în egală măsură o Uniune unită şi puternică este importantă pentru Statele Unite ale Americii. Sunt convins că acest adevăr este, tot mai mult, din ce în ce mai mult, conştientizat pe ambele maluri ale Atlanticului, iar România va continua să susţină activ acest obiectiv’, a spus Iohannis.

Totodată, şeful statului a salutat ‘creşterea consistentă’ propusă de preşedintele Donald Trump pentru finanţarea activităţilor militarilor americani.

‘Salut încă o dată creşterea consistentă propusă de preşedintele Trump pentru finanţarea activităţilor militarilor americani, prin Iniţiativa de Reasigurare Europeană, inclusiv pe teritoriul României. Amintesc, în acest context, că în această lună se va desfăşura, şi în România, impresionantul exerciţiu Saber Guardian 2017, care reflectă, o dată în plus, gradul avansat al cooperării şi interoperabilităţii noastre militare’, a mai spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a transmis oficialilor americani că Statele Unite vor găsi mereu în România ‘un aliat, un partener şi un prieten’.

‘Veţi găsi mereu în România un aliat, un partener şi un prieten pe care vă puteţi baza’, le-a transmis şeful statului reprezentanţilor Statelor Unite.

Preşedintele a adăugat că Parteneriatul strategic cu SUA a influenţat decisiv evoluţia României, precizând că românii ştiu astăzi că valorile democratice ‘nu pot fi negociate’.

‘În acest an sărbătorim două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Parteneriatul a influenţat decisiv evoluţia României în aceşti 20 de ani. În aceşti 20 de ani, România a învăţat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forţa democraţiei şi respectul faţă de justiţie, stat de drept şi transparenţă. Cetăţenii români ştiu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise şi în Declaraţia de independenţă a Statelor Unite ale Americii şi, iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape’, a afirmat Iohannis la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

Potrivit şefului statului, românii şi-au demonstrat ‘maturitatea şi verticalitatea morală’ şi este timpul ca România să fie ‘guvernată responsabil şi predictibil’.

‘Cetăţenii României de azi şi-au demonstrat maturitatea şi verticalitatea morală. Acum este timpul ca ţara să fie guvernată responsabil şi predictibil, punând interesul cetăţeanului pe primul loc şi dovedind partenerilor noştri străini că România este acelaşi partener stabil, care îşi respectă angajamentele asumate’, a subliniat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova a plafonat prețurile carburanților, înainte de alegeri. Rompetrol este principala companie afectată
Republica Moldova a plafonat prețurile carburanților, înainte de alegeri. Rompetrol este principala companie afectată
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care plafonează prețurile la carburanți, deși a considerat-o “slabă și confuză”. În Moldova sunt alegeri parlamentare......
România a împrumutat 100 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru modernizarea unor școli din zone cu risc seismic
România a împrumutat 100 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru modernizarea unor școli din zone cu risc seismic
Ministrul Finanţelor Alexandru Nazare a anunţat joi semnarea acordului de finanţare în valoare de 100 de milioane de ...
Stadionul Rapid este finalizat în proporție de 90%. În vara va putea găzdui competiții
Stadionul Rapid este finalizat în proporție de 90%. În vara va putea găzdui competiții
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Cseke Attila, a anunţat, joi, că Stadionul Rapid, ...
Rusia a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză
Rusia a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză
Rusia a anunţat joi că a omologat versiunea ''Light'' a vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik V, noul ser fiind administrat ...