Iohannis: E surprinzător şi fals ce susţine Ponta. Nu au existat intervenţii pe tema Codului Silvic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a luat act de declaraţiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influenţe la nivelul Administraţiei Prezidenţiale pe Codul Silvic şi a calificat aceste afirmaţii drept surprinzătoare şi false.
Economica.net - joi, 14 mai 2015, 07:19
Iohannis: E surprinzător şi fals ce susţine Ponta. Nu au existat intervenţii pe tema Codului Silvic

‘O declaraţie foarte curioasă, am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la TV tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la Servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Acest lucru este deopotrivă surprinzător şi fals. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie nici cu lobby-işti, nici măcar cu foşti colegi din PNL pe această temă’, a declarat preşedintele la aeroportul Henri Coandă.

Iohannis a anunţat că a cerut joi dimineaţă directorului SRI, Eduard Hellvig, să cerceteze cu maximă seriozitate afirmaţiile prim-ministrului şi a precizat că, dacă acestea nu se confirmă, premierul va răspunde pentru acuzaţiile aduse, scrie Agerpres.

‘Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu şi nici la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. În consecinţă, luând act de declaraţiile prim-ministrului, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea prim-ministrul, dacă ele se confirmă sau nu. Dacă se confirmă, să se ia evident de urgenţă măsurile care se impun, dar dacă nu se confirmă, atunci prim-ministru va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu indice o revenire la logica din campania electorală promovată atunci de candidatul Ponta şi care a fost la un nivel inacceptabil de jos. (…) În această dimineaţă am avut o discuţie deocamdată telefonică cu directorul SRI şi l-am rugat foarte oficial să analizeze şi să cerceteze cu maximă exigenţă şi seriozitate aceste afirmaţii’, a adăugat preşedintele, precizând că nu a vorbit până acum cu premierul.

Şeful statului a spus că încă de miercuri seară le-a cerut celor de la Departamentul Juridic al Administraţiei Prezidenţiale ‘să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmaţii’ şi cum pot fi făcute ‘anumite demersuri în cazul foarte probabil în care se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi’.

Iohannis a explicat, totodată, că în momentul în care a retrimis Codul Silvic în Parlament s-a bazat pe documentul venit din partea Consiliului Concurenţei.

‘Atunci când am retrimis Codul Silvic în Parlament a existat un document pe care ne-am bazat. Este documentul care ne-a fost transmis fără să fie cerut de către Consiliul Concurenţei, prin care ne-a atras atenţia că există riscul de infrigement pentru România. (…) Ni s-a părut un lucru foarte serios. Nu numai preşedintele, ci şi prim-ministrul are datoria să vegheze ca legislaţia României să fie în concordanţă cu legislaţia europeană. Eu nu mă joc cu legile României’, a conchis preşedintele.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că mai mulţi politicieni liberali au avut întâlniri în ‘calitate oficială şi privată’ cu reprezentanţii firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer şi că au dezinformat Administraţia Prezidenţială pe tema Codului Silvic.

‘Impresia mea personală, poate greşesc, e că preşedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic – n.r.) pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte ‘binevoitori’, în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alături de noi au făcut acel proiect de Cod Silvic şi acum luptă cu tot ce pot ca să nu se adopte şi să nu se pună această limită, să nu se ia măsuri concrete. Evident că au nişte interese care sunt strict private’, a spus Ponta la B1TV.

Întrebat dacă a fost trafic de influenţă la politicienii respectivi, Ponta a răspuns : ‘Eu nu pot să fac încadrări juridice, dar sunt absolut convins că doamnele şi domnii pe care îi vedeţi luptându-se la televizor au avut întâlniri în calitate oficială şi privată cu reprezentanţii Schweighofer’.

Ponta a afirmat că are informaţii despre asemenea întâlniri, întrucât în calitate de prim-ministru trebuie să se informeze foarte bine ‘întotdeauna când apare o situaţie de criză’.

‘Eu sunt convins că instituţiile statului monitorizează aceste lucruri, cu atât mai mult voi informa CSAT. (…) Îmi explic lupta din aceste zile şi îmi explic inclusiv dezinformarea ajunsă la Administraţia Prezidenţială prin interesele unor oameni politici de la PNL care s-au întâlnit şi care, iată, şi în Parlament şi în public se bat pentru Schweighofer’, a insistat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria", a anunţat gigantul italian în domeniul......
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ATI
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ...
Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 935 de cazuri noi de persoane ...