Iohannis: Este posibil ca la Consiliul European să se discute o adaptare a alocaţiei la ţara unde trăieşte copilul

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că la Consiliul European de la Bruxelles de joi şi vineri România nu va accepta restricţionarea liberei circulaţii sau discriminarea cetăţenilor români pe tema beneficiilor sociale, în negocierile pe tema Brexit, arătând că este posibil să se discute o adaptare a alocaţiei la ţara unde trăieşte copilul, scrie Agerpres. 
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 21:22
Iohannis: Este posibil ca la Consiliul European să se discute o adaptare a alocaţiei la ţara unde trăieşte copilul

‘Nu acceptăm în niciun fel ca libera circulaţie să fie pusă sub semnul întrebării. În acelaşi fel, noi nu acceptăm (…) să apară o discriminare, nu putem să acceptăm că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din Uniunea Europeană. (…) Este posibil să se discute o adaptare a alocaţiei la ţara unde trăieşte copilul. Evident că părinţii se pot hotărî şi de aceea este o perioadă de adaptare să spună: ‘Dacă este aşa, noi preferăm să aducem copilul în Spania sau Italia să primim alocaţia integrală’ sau ‘Nu, nouă ne este bine aşa, lăsăm copilul în România la bunici şi primim o alocaţie care este puţin diminuată’, deci nu vorbim de o reducere la o valoare infimă. Toate aceste lucruri trebuie făcute, însă, în aşa fel încât să existe o perioadă rezonabilă de acomodare şi fără niciun fel de discriminare. Eu nu pot să accept niciodată ca românii să fie trataţi altfel decât polonezii sau italienii sau nemţii’, a spus Iohannis, într-un interviu difuzat, miercuri seara, de TVR 1.

El a susţinut că dacă se acceptă mecanismul de salvgardare, trebuie să se aplice pe un termen scurt, în situaţii excepţionale şi doar cu privire la Marea Britanie.

‘Nu dorim să se creeze un mecanism general valabil care peste un an este folosit de altcineva, iarăşi de altcineva şi aşa mai departe. Vrem, dacă se negociază ceva, să fie corect, egal pentru toţi şi fără ca românii să fie discriminaţi sau să fie puşi în dificultate’, a completat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că în cazul schimbării regulilor în ceea ce priveşte beneficiile sociale acordate de Marea Britanie ţara noastră susţine că nu trebuie să existe retroactivitate.

‘Beneficiile sociale se stabilesc în fiecare stat în parte, dar nu putem să acceptăm dacă într-o ţară se schimbă regula să se schimbe pentru cei care sunt deja acolo. Ea poate să se schimbe doar pentru cei care vor veni ulterior aplicării acestei reguli. (…) Orice se negociază acum se aplică doar după ce referendumul din Marea Britanie se ţine şi ne spune dacă Marea Britanie rămâne sau nu membră a UE. (…) În cazul în care se insistă pe anumite beneficii sociale eventual vor fi rediscutate în Marea Britanie, nu pentru noi. Atunci vrem să ne asigurăm că există o perioadă acceptabilă de adaptare’, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană, însă a indicat că România nu este dispusă să accepte o discriminare a cetăţenilor români.

De asemenea, el a precizat că la Consiliu nu se va discuta despre cote obligatorii de refugiaţi deoarece centrele de primire din Grecia şi Italia nu au fost pregătite pentru acest mecanism.

‘Noi am făcut o ofertă la vremea respectivă de a prelua un număr de migranţi, în baza acelei cote, lucru care nu s-a realizat niciodată, fiindcă centrele de primire în Grecia şi în Italia nu au fost pregătite pentru acest mecanism. S-a decis atunci un mecanism care s-a dovedit a fi total nefuncţional şi atunci problema a rămas suspendată şi nu cred că se va mai reveni la discuţia pe cote obligatorii, dar noi trebuie să discutăm fenomenul şi trebuie să găsim soluţii’, a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că soluţiile pe care le susţine România sunt foarte simple şi foarte clare, acestea vizând securizarea graniţelor externe ale Uniunii Europene şi rezolvarea problemei în ţările sursă.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...