1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

News

Iohannis explică termenul euro-ofuscat folosit la adresa unor politicieni: După atenţionarea CE, anumiţi politicieni au fost prinși cu mâța-n sac

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat termenul de ”euro-ofuscare” folosit atunci când s-a referit la reacţia unor lideri politici, el spunând că după atenţionarea Comisiei Europene privind devierea semnificativă de la ţintele de buget anumiţi politicieni au avut "o atitudine de băieţi supăraţi că au fost prinşi cu mâţa în sac". "Nu asta este atitudinea care corectează comportamentul şi de asta am spus: mi s-au părut aşa, artificial jigniţi, supăraţi şi, fiindcă a venit o atenţionare din zona Comisiei, mi s-a părut că acest cuvânt, euro-ofuscat, ar descrie destul de bine aceste reacţii", a afirmat Iohannis la finalul vizitei uzinei Automobile Dacia, scrie News.ro.

24 mai, 2018 | News.ro

Întrebat despre anunţul Guvernului privind construirea a trei autostrăzi, şeful statului a spus că o promisiunea a Guvernului este un lucru bun, până la proba contrarie. De asemenea, el a afirmat că a criticat toţi guvernanţii care "s-au lăudat cu mii şi mii de kilometri de autostradă şi rezultatele nu sunt pe măsură", potrivit News.ro.

"În general, noi sperăm cu toţii că lucrurile să meargă înspre bine şi până la proba contarie sigur, o promisiune a unui Guvern este un lucru care poate fi luat de bun. Ceea ce am criticat eu este că toţi guvernanţii s-au lăudat cu mii şi mii de kilometri de autostradă şi rezultatele nu sunt pe măsură. Nu vreau să fiu greşit înţeles, România a făcut progrese, nu am rămas pe loc, nu suntem în anii '90. Se vede la tot pasul, avem şi autostrăzi noi, avem şi investiţii noi, însă lucrurile trebuie să se mişte cu altă viteză. În acest sens, a fost şi atenţionarea mea, care nu a fost deloc răutăcioasă cu fondurile europene. Sunt bani care sunt la dispoziţia României, dar trebuie folosiţi şi trebuie folosiţi în timp util, altfel riscăm să pierdem oprtunităţi importante pentru ţară", a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebat la cine s-a folosit când a folosit expresia "actanţi politici care au o euro-ofuscare", preşedintele a spus: "După atenţionarea mea benignă referitoare la absorbţia fondurilor europene, a venit o evaluare un pic mai dură, chiar din partea Comisei, care atenţionează că România, în continuare, are o deviere semnificativă de la ţintele de buget. Acest lucru, evident este adevărat, trebuie să ne dea de gândit şi trebuie să ducă la o anumită acţiune din partea guvernanţilor. Din păcate, am văzut la diferiţi politicieni, care au treabă cu aceste lucruri, că nu numai că nu au recunoscut că aşa este, au avut o atitudine de băieţi supraţi că au fost prinşi cu mâţa în sac. Nu asta este atitudinea care corectează comportamentul, de asta am spus: mi s-au părut aşa, artificial jigniţi, sup[raţi".

La dezbaterea despre industria auto la care a participat, la Piteşti, Iohannis a spus, că, dacă adunăm câţi kilometri de autostradă au promis guvernanţii din ultimii 20 de ani, "am avea autostrăzi cât China". El a deplâns şi ceea ce a numit "euro-ofuscare", adică faptul că guvernanţii, în loc să corecteze când li se atrage atenţia asupra unor lucruri, ies la televizor şi inventează scuze. Şeful statului a mai afirmat că autorităţile guvernamentale trebuie să înţeleagă – odată pentru totdeauna – că investitorii străini nu trebuie priviţi cu adversitate şi că, dimpotrivă, Executivul ar trebui să facă toate eforturile pentru a aduce în România noi firme străine, cât mai performante.

Guvernul va adopta un pachet de investiţii strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi, a anunţat joi premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de guvern. Anunţul premierului vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat ritmul lent al construirii de autostrăzi, precum şi faptul că proiectele referitoare la cele trei spitale regionale nu avansează.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO