Iohannis, în SUA: Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană

România, ca stat-membru al NATO şi al Uniunii Europene, este un puternic promotor al legăturii transatlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la Forumul Global American Jewish Committee.
Economica.net - mar, 06 iun. 2017, 05:01
Iohannis, în SUA: Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană

”Trebuie să menţinem şi să consolidăm puterea sa în faţa provocărilor cu care se confruntă atât Europa, cât şi Statele Unite. Şi Europa şi America au nevoie de asta, indiferent dacă vorbim despre relaţia UE – SUA sau despre ce avem de făcut în NATO. Europa în prezent se confruntă cu multiple crize fără precedent – extremismul, naţionalismul, populismul, xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea – care ne ameninţă societăţile democratice”, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, provocările subminează proiectul european şi duc la neîncredere, resemnare, scepticism şi lipsă de solidaritate.

”Împărtăşesc aceste gânduri cu dumneavoastră deoarece SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică şi unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este foarte relevantă pentru securitatea Statelor Unite. Aşa a fost şi va fi întotdeauna. În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanţie a noastră pentru securitate, libertăţi fundamentale şi prosperitate”, a punctat Iohannis.

Şeful statului a mai vorbit şi despre excelenta cooperare militară cu Statele Unite dar şi despre potenţialul în alte paliere ale cooperării bilaterale.

‘Găzduirea de către România a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu este unul din cele mai importante proiecte ale Parteneriatului Strategic. Dincolo de dimensiunea de securitate, există şi alte posibilităţi. România, ce a avut cea mai mare creştere economică în Uniunea Europeană în 2016, întâmpină companiile şi investiţiile din SUA oferind un mediu sigur şi deschis. De asemenea, aşteptăm cu mult interes un progres mai mare în dimensiunea de inovare, educaţie şi cercetare, acestea fiind domenii de mare importanţă pentru viitorul nostru comun,’ a declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4 – 9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Şeful statului român participă, marţi, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizaţii American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Zona euro – Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani pentru activitatea economică, iulie (Markit)
Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în urma succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor impuse......
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Dispariţii, infidelitate, monitorizarea copiilor de către părinţi sau a angajaţilor de către companii, competiţia ...
Furnizorii de energie arată că nu ei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la consumatori. Care sunt cauzele scumpirii accelerate a energiei electrice
Furnizorii de energie arată că nu ei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la consumatori. Care sunt cauzele scumpirii ...
Asociația Furnizorilor de Energie (AFEER) arată că furnizorii de energie electrică depun toate eforturile pentru ca majorările ...
iPhone 13 – Apple lucrează cu furnizori din China pentru cel mal recent model – Nikkei
iPhone 13 – Apple lucrează cu furnizori din China pentru cel mal recent model – Nikkei
Grupul american Apple lucrează cu mai mulţi furnizori chinezi pentru a produce cel mal recent model de iPhone, a anunţat ...