Iohannis: Cu certitudine după moțiune nu va fi un Guvern PSD

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă miercuri începând cu ora 18.00. Cele mai importante declarații ale sale s-au referit la: măsurile de siguranță, vaccinul anti-Covid-19, clanurile interlope, organizarea alegerilor, trecerea primarilor PSD la PNL, deschiderea școlilor, vaccinul anti-Covid-19 inventat de Rusia, moțiunea de cenzură, majorarea alocațiilor, construirea rețelei 5G, Dosarul "10 august".
Economica.net - mie, 12 aug. 2020, 14:36
Iohannis: Cu certitudine după moțiune nu va fi un Guvern PSD

Despre măsurile de siguranță

Klaus Iohannis a făcut apel la români să poarte mască şi să păstreze distanţa, în contextul în care s-a înregistrat un nou record privind numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

„Dragi români, astăzi din păcate avem iarăşi un record total nedorit peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID 19. Este prea mult şi vă rog, vă invit pe toţi purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de epidemie”, a declarat Iohannis.

Despre un vaccin anti-Covid-19

„Este important pentru români să ştie că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficieze de un vaccin. România este parte din acest efort şi România s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE”, a spus şeful statului.

Despre clanurile interlope

Iohannis: Am spus săptămâna trecută ca aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. La ministerul afacerilor interne este o preocupare reală. Nu putem să ne așteptăm să se rezolve peste noapte. În timpul PSD acești interlopi au fost tolreti. Acum nu mia sunt tolerați. Dar durează rezolvareaproblemei.

Despre organizarea alegerilor

Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri. Dată alegerilor locale a fost stabilită de Parlament, pe data de 27 septembrie. „Deci asta nu am stabilit nici eu, nici Guvernul, a fost stabilit de Parlament, ca să ne înţelegem foarte bine cine pe cine acuză de ceva.” Dacă epidemia nu se agravează şi se iau măsuri sanitare stricte, se pot organiza alegeri. Care este numărul critic pentru care nu se mai pot organiza alegeri, stabilește Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

Despre trecerea primarilor PSD la PNL

Nu văd cu ochi buni aceste plecări. Nu am privit cu ochi buni traseismul, care e o boală a politicii românești. To timpul m-am pronunțat împotriva traseismului.

Despre deschiderea școlilor

Decizia se descentralizează. Este imposibil să știm de la București dacă o școală se deschide sau nu. Știu însă din propria experiență că în plan local se găsesc soluții, dacă doresc să găsească soluții. Provocarea este pentru primari să găsească soluții pentru ca elevii să meargă în siguranță la școală. Dacă un primar nu are soluții, nu văd de ce ar mai candida.

Despre vaccinul anti-Covid-19 inventat de Rusia

Întrebat dacă România va cumpăra un asemenea vaccin, președintele a spus că țară noastră este parte a Uniunii Europene și încheie contracte cu entități medicale din Uniunea Europeană. Președintele a dat de înțeles că nu consideră că acest vaccin ar fi unul sigur. Nu există nicio validare externă pentru acest vaccin.

Despre moțiunea de cenzură

Părerea mea că această moțiune este neavenită. Eu nu sunt dispus să întru într-un joc politic ordinar. PSD-ul n-a venit cu nicio soluție. Încearcă să dărâme Guvernul, fără să aibă nicio la soluție. Știm că suferă că nu mai sunt conectați la resurse, acest lucru fiind singurul care-i interesează pe cei de la PSD. Nu va fi cu certitudine un Guvern PSD. Vin cu oferte populiste, încercând să mai obțină niște voturi.

Despre majorarea alocațiilor

Ne dorim să creștem alocațiile copiilor, dar banii nu există. Totuși Guvernul a venit cu o soluție prin care se majorează gradual alocațiile. O respingere nemotivată în Parlament a acestei măsuri, este o acțiune populistă din partea PSD-ului și ne arată că PSD-ul nu are nicio treaba cu România, cu românii și cu bugetul public. PSD-ul are treaba cu propriile manevre electorialist-populiste.

Despre construirea rețelei 5G

Președintele a spus că România își dorește rețele sigure, care nu sunt sub controlul altor state care au alte interese în afară celor declarate. Se lucrează la o legislație pentru a se preveni intrarea pe piața 5G ale unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni. Președintele a dat astfel de înțeles că România susține poziția americană  cu privire la împiedicarea companiilor IT chineze de a fi cooptate în cosntruirea rețelelor 5G pe teritoriul național.

Despre Dosarul „10 august”

„În continuare consider că acest dosar ’10 august’ este extrem de important pentru noi ca şi naţiune, trebuie să se facă lumină. Aceste lucruri le-am mai spus. În acelaşi timp, daţi-mi voie, că şi eu dumneavoastră şi mulţi de aici ne-am luptat ani de zile să consolidăm o justiţie independentă unde politicienii nu se amestecă în dosare şi nu se amestecă în proceduri disciplinare. Aşa că mă rezum în a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime şi că am toată încrederea că justiţia îşi va face treaba şi la final vom avea o situaţie clară asupra vinovăţiei unora sau nevinovăţia altora. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare. Nu caut vinovaţi. Procedural, pe mine mă interesează ca vinovaţii pentru 10 august să fie traşi la răspundere”, a afirmat Iohannis, la o conferinţă de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica, profit de 127 mil. lei la trei luni, de la pierdere acum un an, în special ca urmare a distribuției care a avut tarifele majorate. Suma de recuperat de la stat este de 2,3 miliarde de lei
Electrica, profit de 127 mil. lei la trei luni, de la pierdere acum un an, în special ca urmare a distribuției care a avut ...
Grupul Electrica a făcut profit în primul trimestru al anului în special ca urmare a evoluției companiei de distribuție din grup, care a beneficiat de creșterea tarifelor reglementate de ANRE.......
Lenovo lansează noua soluție Cyber Resiliency as a Service, bazată pe inyeligență artificială
Lenovo lansează noua soluție Cyber Resiliency as a Service, bazată pe inyeligență artificială
Lenovo lansează noua soluție Cyber Resiliency as a Service (CRaaS) bazată pe inteligența artificială, care valorifică ...
EVERGENT Investments raportează un rezultat net de 78,12 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024
EVERGENT Investments raportează un rezultat net de 78,12 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024
EVERGENT Investments, compania de investiții listată sub simbolul EVER, raportează un rezultat net de 78,12 milioane de ...
Platforma de promovare a turismului cultural România Atractivă a fost lansată astăzi, în urma unei investiții cu bani din PNRR de peste 36 de milioane de lei
Platforma de promovare a turismului cultural România Atractivă a fost lansată astăzi, în urma unei investiții cu bani ...
De astăzi, 15 mai, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră, cu ajutorul ...