Iohannis: Stabilitatea României, argumente puternice pentru a deveni un hub al investiţiilor americane în regiune

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că stabilitatea politică şi macro-economică a României, pe fundalul tulburărilor din vecinătatea sa, constituie argumente puternice pentru ca ţara noastră să devină un hub al investiţiilor americane în regiune.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 10:44
Iohannis: Stabilitatea României, argumente puternice pentru a deveni un hub al investiţiilor americane în regiune

‘Stabilitatea politică şi macro-economică a României, pe fundalul tulburărilor din vecinătatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investiţiilor americane în regiune. Dincolo de dimensiunea pieţei româneşti, economia românească are de oferit multe oportunităţi de afaceri. Domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe o listă scurtă de arii prioritate, orice avans în acest sens va veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi, evident, la creşterea bunăstării’, a spus Iohannis la Forumul ‘Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite – România’.

El a precizat că Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă un reper fundamental al politicii externe a României şi va continua să ocupe acelaşi loc privilegiat în arhitectura politicii noastre externe, alături de apartenenţa la NATO şi UE, scrie Agerpres.

‘Parteneriatul încununează o relaţie bilaterală bogată, care s-a născut oficial la 14 iunie 1880. Atunci s-au pus bazele amplificării raporturilor dintre statele noastre şi apropierea acestora în decursul ultimului secol. Pe acest drum am avut întotdeauna în comunitatea românească din SUA o ancoră sigură şi puternică’, a afirmat şeful statului.

Iohannis a punctat că amplificarea Parteneriatului strategic cu SUA reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă şi de securitate a României, fiind necesar sprijinul ferm al clasei politice şi al cetăţenilor săi.

‘Mai mult, relaţia privilegiată între SUA şi România este o garanţie solidă pentru stabilitatea întregii regiuni, în mod deosebit acum în contextul politic marcat de provocări majore în vecinătatea estică şi cea globală’, a menţionat şeful statului.

El a indicat că România doreşte ca dialogul politic şi colaborarea cu SUA să continue şi să se diversifice în toate domeniile de cooperare.

‘Dimensiunea politico-militară şi de securitate este şi va rămâne prin prisma consolidării prezenţei americane în România şi Marea Neagră componenta cea mai vizibilă, cea mai dinamică a Parteneriatului strategic. Operaţionalizarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu va încununa munca şi dedicaţia comună şi va reprezenta o contribuţie româno-americană extrem de valoroasă la securitatea transatlantică. România va continua să fie acelaşi partener solid şi de încredere al SUA în misiuni internaţionale, inclusiv cele sub egida NATO’, a declarat Iohannis.

Şeful statului a arătat că investiţiile americane în România reprezintă şi un instrument de modernizare economică.

‘Cooperarea bilaterală în plan economic şi în relaţie directă cu aceasta, în domeniile educaţiei, cercetării ştiinţifice, inovării, este esenţială nu doar pentru stimularea şi modernizarea României, ci şi pentru oamenii de afaceri americani interesaţi de potenţialul deosebit al ţării noastre. Considerăm că trebuie să depunem eforturi şi să avem aceeaşi ambiţie pentru a atinge şi în relaţiile comerciale şi în domeniul investiţiilor americane în România acelaşi nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar. Investiţiile americane nu reprezintă doar o sursă de finanţare, ci şi un instrument de modernizare economică prin transferul tehnologic şi dezvoltarea resurselor umane’, a declarat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...