Update: Reacțiile lui Cioloș, Cîțu și Ciolacu. Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Președintele USR Dacian Cioloş a reacționat pe Facebook după anunțul făcut de Klaus Iohannis că îl desemnează drept candidat pentru funcția de prim-ministru.
Ion Dobreanu - lun, 11 oct. 2021, 18:15
Update: Reacțiile lui Cioloș, Cîțu și Ciolacu. Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Cioloș susține că pentru el este o onoare şi o mare responsabilitate desemnarea sa și a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce va organiza o şedinţă a Biroului Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern”. a scris Cioloș pe pagina sa oficială de Facebook.

Dacian Cioloș a preluat direcțiile trasate de președintele Iohannis în scurtul discurs pe care l-a ținut la Cotroceni când i-a anunțat nominalizarea, și anumee: gestionarea pandemiei, gestionarea prețurilor la energie și gestionarea PNRR:

„Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a încheiat Cioloș.

Reacția lui Cîțu

Preşedintele PNL Florin Cîţu a anunțat că partidul pe care-l conduce va discuta cu Dacian Cioloș după ce acesta va forma o majoritate cu Partidul Social Democrat și cu Alinața pentru Unirea Românilor.

„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis.
De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.  PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Reacția lui Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a scris astăzi pe pagina sa de Facebook că desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcția de prim-ministru reprezintă primul pas spre anticipate.

„Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! PSD nu va vota niciodată un nou Guvern Zero. Am dat jos Guvernul Cîţu cu o moţiune de cenzură în care am criticat şi prestaţia miniştrilor USR. PNL şi USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România ştie acest lucru. Să se voteze partenerii alianţei pierzătorilor între ei. Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a scris Marcel Ciolacu, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

Decretul de desemnare a lui Cioloș, publicat în Monitorul Oficial

Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, după ce a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Conform articolului 103 din Constituţia României, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că îl propune pe președintele USR Dacian Cioloș drept candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președintele a spus într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni după consultările cu partidele politice parlamentare că-l desemnează pe șeful USR Dacian Cioloș pentru funcția de premier. El a spus că în timpul consultărilor le-a reiterat partidelor politice importanța unor chestiuni care trebuiesc rezolvate indiferent cine guvernează, printre acestea numărându-se pandemie, scumpirea energiei, creșterea celorlalte prețuri ca urmare a scumpirii energiei, atragerea banilor din PNRR.

„În toate discuțiile, am reiterat importanta unor chestiuni care trebuiesc rezolvate indiferent cine guvernează. Este extrem să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație”, a declarat președintele Iohannis.

După această introducere, președintele a spus că din consultări a reținut o singură propunere și a anunțat că-l desemnează pe Dacian Cioloș să încerce să formeze un nou Guvern.

„Fomațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică. Și anume, Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a spus președintele.

Iohannis a și semnat, luni, decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...