Iohannis merge joi la Consiliul European, unde se va discuta despre migraţie, securitate şi Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis merge, joi, în Belgia, la reuniunea Consiliului European, pe agenda căruia sunt teme privind migraţia, securitatea internă şi externă a Uniunii, probleme economice, precum şi Brexit şi relaţia cu NATO, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 15 dec. 2016, 06:44
Iohannis merge joi la Consiliul European, unde se va discuta despre migraţie, securitate şi Brexit

„Legat de gestionarea migraţiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementării acordurilor în domeniul migraţiei cu unele state din Africa, precum şi a Declaraţiei UE-Turcia. Totodată, se va aborda şi tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate şi solidaritate. Preşedintele României va susţine intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele de origine sau de tranzit ale migranţilor, în vederea dezvoltării lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeană”, informează Preşedinţia.

Un alt punct asupra căruia România va insista este necesitatea continuării implementării Declaraţiei UE-Turcia în domeniul migraţiei. Preşedintele „va susţine că dialogul şi comunicarea cu autorităţile turce rămân esenţiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum şi un aliat important în cadrul NATO”.

În ceea ce priveşte securitatea internă a UE, vor fi analizate progresele înregistrate în ceea ce priveşte Agenda europeană pentru securitate. „Preşedintele României va sublinia că ţara noastră sprijină activ măsurile şi instrumentele necesare consolidării securităţii interne a Uniunii şi a unei mai bune apărări a graniţelor sale externe”, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Pe tema apărării şi a securităţii externe a UE, discuţiile se vor axa pe relaţiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum şi Planul european de acţiune pentru apărare propus de Comisia Europeană. „Preşedintele Klaus Iohannis va susţine aprofundarea cooperării între Uniunea Europeană şi NATO pentru a putea răspunde în mod corespunzător provocărilor la adresa securităţii din regiune”, mai spune Preşedinţia.

Alte teme discutate se vor referi la economie, unde se va analiza stadiul implementării diferitelor Strategii privind Piaţa Unică (Strategia privind Piaţa Unică Digitală, Planul de Acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital, Uniunea Energiei). De asemenea, se va discuta despre stimularea investiţiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investiţii Strategice şi, nu în ultimul rând, vor fi abordate iniţiativele privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi lupta împotriva şomajului.

„Preşedintele României va sublinia că sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea ţintei de contribuţie a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene în anul 2020”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

O altă temă discutată va fi cea privind relaţiile externe ale Uniunii Europene. În cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta în special despre procesul de ratificare de către Olanda a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina.

„Referitor la acest subiect, Preşedintele Klaus Iohannis va susţine nevoia identificării unei soluţii care să permită intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina, fără renegocierea sau modificarea acestuia”, potrivit Preşedinţiei.

În cadrul întâlnirii în format UE 27 se va aborda subiectul paşilor de urmat în procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Având în vedere procesul lung şi complex pe care îl va implica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Preşedintele României se va pronunţa pentru importanţa gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii şi păstrând unitatea celor 27 de state membre”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...