1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

News

Iohannis: Procesul de revizuire a Constituţiei trebuie desăvârşit în perioada următoare

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Constituţiei în care afirmă că Legea fundamentală a trecut 'testul timpului' şi că procesul de revizuire, modernizare şi clarificare a acesteia trebuie desăvârşit în perioada următoare.

08 dec, 2014 | Agerpres

'Adoptarea în urmă cu 23 de ani a primei Constituţii a României după căderea regimului comunist reprezintă un moment fundamental în procesul de consolidare democratică a ţării noastre. Constituţia României a consfinţit definitiv opţiunea pentru democraţie şi libertate şi un set de valori şi principii fundamentale. Astăzi putem spune că avem o Constituţie care a trecut deja testul timpului. Integrarea europeană a impus anumite ajustări. Au fost însă şi modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există şi texte care au permis interpretări forţate, dincolo de spiritul actului fundamental. Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constituţiei, de modernizare şi clarificare trebuie desăvârşit în perioada următoare, iar modificările vor avea rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar şi libertăţile cetăţeneşti', spune Iohannis.

El subliniază că Legea fundamentală descrie cadrul funcţionării statului, scrie Agerpres.

'În interiorul acestui cadru este important însă şi comportamentul actorilor politici şi sociali. Respectul faţă de Constituţie priveşte nu doar textul Legii fundamentale şi conformarea faţă de acesta în toate acţiunile şi deciziile. Reperul nostru permanent trebuie să fie şi spiritul Constituţiei, care se regăseşte în principii precum separarea puterilor în stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetăţenilor', adaugă Klaus Iohannis.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO