Iohannis: România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la lucrările celui de-al 12-lea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM), cu tema "Parteneri globali pentru provocări globale", context în care a afirmat că România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019.
Economica.net - vin, 19 oct. 2018, 15:09
Iohannis: România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului român a susţinut o alocuţiune în cadrul primei sesiuni de lucru a Summitului „Building the future together: Promoting inclusive growth and sustainable connectivity”.

„În alocuţiunea sa, preşedintele României a salutat activitatea ASEM, care, de-a lungul existenţei sale de peste două decenii, s-a consolidat într-un proces multidimensional de dialog intra-regional şi de cooperare. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să promoveze activ şi responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019”, se arată în comunicat.

În acest context, preşedintele României a evocat că setul de Concluzii ale Consiliului „Connecting Europe and Asia – Building blocks for an EU strategy”, adoptate la 18 octombrie, reprezintă baza potrivită pentru un cadru politic optim de dezvoltare a conectivităţii între Europa şi Asia, evidenţiind, totodată, că dezvoltarea acestei politici demonstrează faptul că promovarea conectivităţii este parte integrantă a politicilor de extindere şi de vecinătate ale Uniunii Europene.

„Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a relevat că această nouă abordare strategică este aplicată în premieră de către Uniunea Europeană în relaţia cu statele partenere din Asia, cu obiectivul de a construi conectivităţi durabile şi sustenabile cu statele partenere asiatice”, conform comunicatului.

Totodată, şeful statului român a apreciat că, pentru ţara noastră, căile navigabile pe Dunăre şi la Marea Neagră reprezintă coridoare de transport esenţiale, încurajând includerea lor în reţelele de transport intra-regionale mai ample şi în reţelele Europa-Asia.

„De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evocat caracterul multidimensional al proceselor de conectivitate, acestea fiind întregite de educaţie şi de contactele inter-umane de pe cele două continente, relevând că România acordă o importanţă deosebită acestei dimensiuni. În acest sens, preşedintele României a evidenţiat că ţara noastră va găzdui, în luna mai a anului viitor, sub egida „Connecting education: inclusion, mobility and excellence in support of the Sustainable Development Goals”, o serie de reuniuni circumscrise cadrului de cooperare ASEM – Reuniunea miniştrilor educaţiei ASEM, Forumul studenţilor şi Conferinţa rectorilor Fundaţiei Asia-Europa (ASEF)”, potrivit comunicatului.

Summitul a reunit cei 53 de parteneri ASEM într-un moment de creştere a interacţiunilor şi inter-conectivităţilor dintre Europa şi Asia.

Cu această ocazie, a fost adoptat un document comun intitulat „Parteneri globali pentru provocări globale”, în care liderii ASEM au abordat oportunităţile şi provocările cu care se confruntă Europa şi Asia într-o lume în schimbare accelerată, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...