Iohannis se consultă vineri cu UNPR, ALDE şi societatea civilă

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta vineri cu reprezentanţii UNPR, ALDE şi cei ai societăţii civile pentru găsirea unei soluţii după demisia din funcţie a premierului Victor Ponta. Consultările sunt programate să înceapă la ora 11,30 - UNPR, iar la ora 12,30 - ALDE.
Economica.net - vin, 06 nov. 2015, 04:50
Iohannis se consultă vineri cu UNPR, ALDE şi societatea civilă

Într-o declaraţie de presă susţinută joi, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, pe lângă discuţiile cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va avea consultări şi cu societatea civilă.

‘Am decis ca, în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru astăzi şi pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile’, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, iar pe manifestanţi să facă propuneri în acest sens până joi seara.

‘Preşedintele României invită coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, preşedintele României invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile’, preciza Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

ActiveWatch i-a solicitat joi preşedintelui Iohannis şi partidelor politice parlamentare să nu deturneze revolta societăţii, adresată clasei politice şi corupţiei sistemice, prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, scrie Agerpres.

‘În opinia noastră, alegerile anticipate ar consolida statu-quo-ul politic şi ar elimina şansa candidaturii partidelor noi, respectiv a reprezentanţilor societăţii nereprezentate acum politic, care, în virtutea recentelor modificări ale legii partidelor, ar putea să participe la viitoarele alegeri parlamentare. Având în vedere că legea partidelor a fost modificată în acest an (în luna mai), procesul de formare a acestor partide nu este încă încheiat’, se arăta într-un comunicat al ActiveWatch.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Expert Forum şi Grupul pentru Dialog Social, au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi Parlamentului, în care propun ‘un set de măsuri fezabile şi neutre politic, care pot fi adoptate rapid (până la finalul anului) şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare’.

Semnatarii scrisorii deschise i-au solicitat preşedintelui Iohannis desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014, cât şi în noiembrie 2015.

‘Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dvs aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie’, se arăta în scrisoarea organizaţiilor neguvernamentale Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat joi cu reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi cei din grupul minorităţilor naţionale pentru găsirea unei soluţii de ieşire din criza politică generată prin depunerea mandatului de către prim-ministrul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din funcţie. Şeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia şi l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...