Iohannis şi comisarul european Corina Creţu au discutat despre relansarea absorbţiei fondurilor europene

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, cu care a discutat despre relansarea absorbţiei fondurilor structurale şi de investiţii în Romania şi flexibilizarea procedurilor privind accesul la fondurile de coeziune şi dezvoltare strategică pentru ţara noastră, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 04 mart. 2016, 15:08
Iohannis şi comisarul european Corina Creţu au discutat despre relansarea absorbţiei fondurilor europene

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Cabinetul comisarului european, un punct important pe agenda vizitei a fost lansarea în premieră în România a proiectului ‘Regiuni mai puţin dezvoltate’ pentru perioada de programare 2014-2020, o iniţiativă privind susţinerea autorităţilor locale şi centrale în creşterea eficienţei utilizării banilor publici şi integrarea expertizei actorilor regionali în procesul de absorbţie a fondurilor de coeziune.

‘Iniţiativa vizează în mod special România, pentru că este prima dintre statele membre unde este implementat proiectul pilot, fiind prioritare regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Nord-Vest. În funcţie de rezultatele iniţiale, şi alte regiuni din România al căror PIB este mai mic de 50% din media UE: Sud, Sud-Vest şi Sud-Est vor putea fi incluse pe viitor în acest program’, menţionează sursa citată.

Cei doi au discutat şi despre revizuirea mecanismelor de evaluare şi relansarea absorbţiei fondurilor europene.

”La finalul anului 2015, România a atins un grad de absorbţie a finanţării de circa 74% pentru intervalul 2007-2013. Două treimi din bugetul total de 347 de miliarde de euro alocat statelor membre, în această perioadă, prin Politica de coeziune, au fost destinate regiunilor mai puţin dezvoltate, al căror PIB pe cap de locuitor a fost mai mic de 75 % faţă de media UE”, a precizat comisarul Corina Creţu.

Cei doi oficiali au discutat şi despre importanţa finanţării proiectelor prioritare în domeniile Educaţiei şi Sănătăţii – în primul rând despre construcţia şi modernizarea unităţilor de învăţământ şi a creşelor din mediul rural, precum şi despre construcţia celor trei spitale regionale la standarde europene în România.

Potrivit comunicatului citat, CE pune la dispoziţia României fonduri importante pentru dezvoltare, iar Administraţia Prezidenţială joacă un rol cheie, împreună cu Parlamentul şi Guvernul României, pentru orientarea finanţărilor către proiecte inovatoare, menite să stimuleze creşterea competitivităţii economice şi reducerea decalajelor de dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...