Iohannis subliniază necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a primit luni, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii, context în care a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu această ţară, prezentând avantajele economiei româneşti, aflate în creştere, pentru investitorii americani, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 08 aug. 2016, 17:19
Iohannis subliniază necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu SUA

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Administraţia Prezidenţială, partea americană a exprimat apreciere faţă de lupta anticorupţie din România.

Delegaţia Congresului SUA este condusă de Devin G. Nunes, preşedintele Comisiei permanente pentru servicii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

‘Discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, cu accent asupra cooperării militare şi în domeniul schimbului de informaţii. Au fost discutate, de asemenea, contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi evoluţiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Interlocutorii au evidenţiat nivelul excelent de cooperare politică şi militară dintre România şi SUA şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, stabili şi fermi aliaţi ai Statelor Unite, într-o regiune cu un grad ridicat de impredictibilitate’, precizează Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată adaugă că delegaţia americană a apreciat în mod deosebit, în cadrul discuţiilor, relaţia strategică româno-americană, ‘având la bază o prietenie profundă, puternică şi stabilă’.

De asemenea, se mai arată în comunicat, oficialii SUA au exprimat apreciere pentru ‘comunitatea de intelligence din România şi pentru cooperarea excelentă între serviciile de informaţii ale celor două ţări’.

În cadru convorbirilor, Iohannis a subliniat ‘semnificaţia deosebită’ a Parteneriatului strategic româno-american, ‘cel mai valoros parteneriat strategic al României’ în context regional şi în contextul implementării deciziilor Summitului NATO de la Varşovia.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că regiunea Mării Negre nu este doar o regiune de frontieră, ci are importanţă strategică pentru România, SUA şi pentru Alianţă în ansamblul său. Şeful statului a amintit relevanţa exerciţiilor militare comune pentru creşterea prezenţei militare americane în ţara noastră şi pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii, cum a fost exerciţiul desfăşurat recent la Cincu. Totodată, a fost evocat angajamentul României de creştere a cheltuielilor pentru apărare, necesară pentru consolidarea securităţii naţionale şi a NATO, se precizează în comunicat.

De asemenea, Iohannis a prezentat, la solicitarea delegaţiei americane, evaluările României cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Turcia şi cea din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...