Iohannis: Teatrele, cinematografele și restaurantele se vor putea deschide probabil de la 1 septembrie

Teatrele, cinematografele şi restaurantele vor putea fi deschise, probabil, din 1 septembrie, cu respectarea condiţiilor de siguranţă sanitară, în contextul pandemiei de COVID-19, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 26 aug. 2020, 14:55
Iohannis: Teatrele, cinematografele și restaurantele se vor putea deschide probabil de la 1 septembrie

„Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea atât cât se poate şi acolo unde se poate în condiţii de siguranţă”, a afirmat el.

„Teatrele şi cinematografele, sălile de spectacol în general, se vor putea deschide, probabil, începând din 1 septembrie. Sigur, în condiţii speciale de siguranţă, vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, trebuie toată lumea să poarte mască. Trebuie respectate anumite condiţii speciale care vor fi stabilite de specialişti. Dar cred că este important ca, acolo unde condiţiile permit, să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură? Cred că este important”, a spus Iohannis.

Şeful statului a explicat că, după 1 septembrie, în anumite condiţii, „restaurantele se pot deschide în interior”.

„Al doilea sector, care este în suferinţă şi unde cred că este bine de asemenea să se reia activitatea acolo unde se poate, este sectorul HoReCa, în special funcţionarea restaurantelor în interior. Vremea se răceşte, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp nu va mai fi posibil. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiţii, restaurantele se pot deschide în interior. De asemenea, ţinând cont de reguli de distanţare, nu vor putea fi folosite toate mesele, ţinând cont de condiţii sanitare specifice şi ţinând cont de condiţiile specifice din localitatea respectivă”, a detaliat şeful statului.

El a apreciat că aceste două sectoare – al culturii şi al ospitalităţii – „sunt importante”. „Cred că, după ce am învăţat cum să ne comportăm în pandemie, putem să facem acest pas. Evident, nu ne întoarcem la normalitate, funcţionarea se va face în condiţii speciale, cu reguli speciale, cu norme speciale, dar acolo unde este posibil consider să se reia funcţionarea”, a afirmat Iohannis.

„În esenţă, se vor putea folosi, dar numai acolo unde e sigur”, a punctat Iohannis, adăugând că detalii tehnice vor fi stabilite de specialişti.

Despre moțiunea de cenzură depusă de PSD

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa, miercuri, „să fie suficientă înţelepciune în Parlament” pentru ca moţiunea de cenzură depusă de PSD să nu treacă, deoarece acest demers este „total neavenit”.

„Sper să fie suficientă înţelepciune în Parlament ca să nu treacă această moţiune de cenzură, este una total neavenită, izvorâtă din cinismul pesedist şi cred că românii îşi dau seama că aici avem de-a face cu o moţiune populist-electoralistă total neavenită şi pusă într-un moment în care aveam nevoie de orice numai de instabilitatea politică nu”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că această moţiune de cenzură este prima de la Revoluţie care se depune într-o sesiune extraordinară, „cam în bătaie de joc din partea PSD-ului”.

„Da, este foarte adevărat că eu nu îmi doresc să treacă această moţiune. Cred că toată lumea îşi dă seama de ce nu trebuie să treacă această moţiune. Suntem în epidemie, în pandemie, suntem în criză economică şi oricum avem alegeri peste câteva săptămâni, probabil la începutul lui decembrie”, a punctat preşedintele.

„Nu cred, chiar nu cred că PSD îşi imaginează sau îşi doreşte să preia guvernarea. Eu cred că PSD-ul doreşte pur şi simplu să arunce ţara în aer şi ăsta mi se pare un lucru grav”, a susţinut Iohannis.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, miercuri, că moţiunea de cenzură depusă de social-democraţi va fi supusă votului pe 31 august.

Despre Legile Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a informat, miercuri, că a solicitat Guvernului să elaboreze proiecte prin care fie „reparate” Legile Justiţiei, aduse într-o formă „nepotrivită” de majoritatea PSD, exprimându-şi speranţa că, în toamnă, vor fi prezentate aceste propuneri.

„Legile Justiţiei au fost ciuntite de PSD, care a încercat să pună mâna pe Justiţie, să politizeze Justiţia şi să o controleze. Nu le-a ieşit, fiindcă românii au ieşit la referendum şi au spus stop. Dar legile încă nu au fost corectate şi, în acest sens, am avut solicitarea spre Guvern şi am discutat aceste chestiuni inclusiv cu ministrul Justiţiei să se apuce de nişte proiecte prin care se repară Legile Justiţiei, care au fost aduse într-o formă – parţial, total – nepotrivită de către majoritatea pesedistă. Am mari speranţe că în această toamnă deja vom avea proiectele care vin să repare Legile Justiţiei şi care să redea şi demnitate şi posibilitatea judecătorilor, procurorilor ca să facă ordine şi în aceste dosare care sunt restante”, a declarat şeful statului.

Despre intelegerile dintre sefii Poliţiei si interlopi

Klaus Iohannis a spus că va solicita şefilor din Ministerul Afacerilor Interne să explice public imaginile şi informaţiile apărute în presă cu privire la o presupusă negociere între Poliţie şi membrii clanului Duduianu.

„Am cerut explicaţii ministrului Afacerilor Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicaţiile respective, dar nu cred că e rolul meu să explic în detaliu ce s-a întâmplat acolo şi consider că e nevoie de explicaţii clare, publice din partea şefilor din Ministerul Afacerilor Interne”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că le va solicita celor în măsură să explice public despre ce a fost vorba.

Despre traseismul politic

Preşedintele a explicat că „traseismul” reprezintă „o boală gravă a politicii româneşti”, iar originea lui se găseşte „în abordarea pesedistă”, care l-a „legiferat” prin OUG în urmă cu şase ani.

„În ultima vreme, majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL. Dar, daţi-mi voie să vă amintesc că ‘patentul’ pentru traseism este la PSD, care, în 2014, cu foarte puţin timp înainte de alegeri, a legiferat prin ordonanţă de urgenţă traseismul politic. Deci, originea traseismului cvasi-legalizat se găseşte în abordarea pesedistă. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseismul. Nu mi-am schimbat opinia, sunt total împotrivă. Au existat încercări în anii trecuţi pentru a opri traseismul prin lege. Nu s-a reuşit, din motive legate de opiniile Curţii Constituţionale, dar în continuare cred că traseismul este o boală gravă a politicii româneşti şi cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai bine. Or, terminatul cred că ţine de alegător”, a precizat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...