Iohannis: Nu luăm în considerare o carantină totală, nici acum, nici de Sărbători

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi în timpul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni că nu ia în considerare o carantinare totală nici înainte de Sărbători, dar nici în perioada Sărbătorilor de iarnă. 
Economica.net - mar, 10 nov. 2020, 16:28
Iohannis: Nu luăm în considerare o carantină totală, nici acum, nici de Sărbători

Iohannis a spus că România va beneficia în mod echitabil de vaccinul anti-Coronavirus, atunci când acesta va fi disponibil. Preşedintele a explicat că până în momentul în care vom avea un vaccin eficient, nu nu există alte soluţii în afară de măsuri restrictive, iar reglementările mai puţin restrictive au fost mai puţin eficiente.

Cele mai importante declaraţii:

Până când nu vom avea un vaccin eficient nu există alte soluţii în afară de măsuri restrictive.

Este imperativ să evităm blocarea spitalelor pentru ca toată lumea să aibă şansa la tratament medical.

Reglementările mai puţin restrictive au fost mai puţin eficiente.

Mai sunt de parcurs câteva etape până la începerea vaccinării.

România va beneficia în mod echitabil de vaccinul anti-Coronavirus.

Primii ce vor beneficia de vaccin vor fi personalul medical şi categoriile de risc ridicat.

Despre restricţii

Klaus Iohannis a declarat că restricţiile sanitare care au intrat în vigoare la începutul săptămânii au un singur scop şi anume protejarea populaţiei şi reducerea presiunii uriaşe care apasă pe sistemul sanitar.

„Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Este evident că virusul se răspândeşte acum foarte puternic, mult mai puternic decât în primăvară. State europene care peste vară au avut valori reduse de îmbolnăvire sunt acum în pragul unei mari crize sanitare. Până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există o altă soluţie decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a plafona curba infectărilor. Aceasta este singura strategie funcţională şi este adoptată de toate ţările în care se înregistrează o explozie de cazuri noi de îmbolnăvire. România se confruntă, la rândul ei, cu o situaţie extrem de complicată, iar restricţiile care au intrat în vigoare de ieri au un singur scop – protejarea populaţiei şi reducerea presiunii uriaşe care apasă pe sistemul sanitar. Este imperativ să evităm blocarea spitalelor şi să dăm şansa la tratament tuturor celor bolnavi, fie că suferă de COVID-19, fie că suferă de alte afecţiuni”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a arătat că este absolut de înţeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare, produc supărare şi sunt greu de acceptat după un an în care toată lumea a fost nevoită să îşi schimbe radical modul de viaţă, iar existenţa tuturor a fost puternic afectată.

„Din păcate, din cauza virulenţei acestui virus, am văzut cu toţii că reglementările mai puţin restrictive s-au dovedit insuficiente”, a subliniat şeful statului.

Iohannis a afirmat că „lupta cu pandemia este şi un test al solidarităţii, pe care suntem obligaţi să îl trecem”.

Şeful statului a arătat că veştile privind apariţia cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar a precizat că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă.

„Din fericire, graţie mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID şi sunt stabilite obiectivele şi activităţile pentru implementarea acestora”, a punctat Iohannis.

Despre Republica Moldova

România îşi doreşte să rămână un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, iar turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină va fi observat atent, a afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

„Suntem şi ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, în ansamblul său. Vom fi extrem de atenţi la desfăşurarea scrutinului din această duminică, pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetăţenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte şi libere de orice interferenţe nedorite”, a spus Iohannis.

El a vorbit de unul dintre candidaţii celui de-al doilea tur al prezidenţialelor din Republica Moldova.

„M-am bucurat să văd în primul tur un vot al cetăţenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind de fapt un vot în favoarea unei evoluţii democratice ireversibile a Republicii Moldova, pe care România a susţinut-o permanent şi o susţine fără rezerve”, a subliniat el.

În acest sens, a subliniat că drumul european „este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiţiei, şi prin consolidarea democraţiei”.

„România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale reale de modernizare. Deja ţara noastră a investit semnificativ şi dezinteresat în infrastructură, în proiecte de interconectare, în şcoli, spitale, grădiniţe şi în multe alte domenii în folosul direct al cetăţenilor, pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi pentru consolidarea democraţiei”, a amintit el.

Despre închidere piețelor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că închiderea pieţelor din hale sau spaţii acoperite reprezintă o măsură justă luată de Guvern şi a acuzat PSD că a propus deschiderea acestora din motive politicianiste.

„Chestiunea pieţelor este una care a dus la destul de multe dezbateri în spaţiul public. Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. (…) Faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament, (…) doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen”, a spus şeful statului.

El a subliniat că se închid doar pieţele care funcţionează în spaţiile închise, în care nu pot fi garantate măsurile de protejare a populaţiei.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat amendamentul PSD potrivit căruia, pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de distanţare socială şi protecţie sanitară.

Amendamentul, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Daniel Zamfir, a fost introdus în proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a fost adoptat cu 173 voturi pentru, unul împotrivă şi 93 de abţineri.

Despre lockdown

Iohannis a declarat că nu este luată în calcul carantinarea totală a României în prezent şi nici de sărbători.

„Nu luăm în considerare acum o carantinare totală. Nu iau în considerare o carantinare totală de sărbători”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat dacă se va recurge la carantină în contextul în care noile măsurile restrictive nu vor avea efectul scontat.

Despre alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare la termen sunt „singura soluţie prin care românilor li se poate permite o continuare a demersurilor democratice aşteptate”, iar, în acest moment, în Legislativ, PSD „trage permanent frâna de mână”, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

El a afirmat că în România există două probleme grave – una sanitară, pandemia COVID-19, şi una politică.

„Avem un Parlament care este dominat de un PSD care şi-a pierdut orice legitimitate. Şi Guvernul, într-o parte, se luptă pentru a ţine lucrurile sub control; pe de cealaltă parte, PSD-ul, în Parlament, trage permanent frâna de mână şi lucrurile nu pot să fie mişcate aşa cum îşi doresc românii în acest moment”, a apreciat preşedintele.

Potrivit acestuia, „românii îşi doresc un Parlament legitim, care împreună cu Guvernul lucrează pentru ei, face planuri de viitor, face planuri de redresare”.

„Cu PSD în Parlament, aceste lucruri funcţionează, cum s-ar spune, cu frâna de mână trasă iar democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să ne imaginăm să stăm în acest blocaj politic provocat de PSD fără să facem alegeri şi fără să ştim cum va arăta anul viitor. Şi din toate aceste motive, noi suntem acum în situaţia să organizăm alegeri parlamentare la termen, fiindcă este singura soluţie prin care românilor li se poate permite o continuare a demersurilor democratice aşteptate”, a arătat preşedintele.

Te-ar mai putea interesa și
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei: Nu putem renunța la cărbune până nu vom avea cel puțin făcute investițiile în gaze
Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei: Nu putem renunța la cărbune până nu vom avea cel puțin făcute ...
Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz pe care le avem preconizate, a afirmat, luni, Elena Popescu, șefa Direcţiei Generală......
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul va completa cadrul legal pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin intermediul căruia se completează ...
Primarul Sectorului 6 le cere vizitatorilor Târgului de Crăciun din Drumul Taberei să-și lase mașinile acasă
Primarul Sectorului 6 le cere vizitatorilor Târgului de Crăciun din Drumul Taberei să-și lase mașinile acasă
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, le solicită celor care vin la "West Side Christmas Market", organizat în Parcul Drumul ...
UPDATED Deficit enorm de energie electrică mâine în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență din România
UPDATED Deficit enorm de energie electrică mâine în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență ...
Republica Moldova are asigurat mâine, pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru ...