Ion Ţiriac este gata să pună la pământ turnul IFMA de 114 metri înălţime, de lângă Gara de Nord

Omul de afaceri Ion Țiriac se apropie de finalizarea demolării clădirilor care formau fosta fabrică de ascensoare IFMA din apropierea Gării de Nord și a pasajului Basarab cu o suprafață de peste 25.000 mp pe care va construi, în viitor, un proiect rezidențial premium și clădiri de birouri. Sursele Economica.net spun însă că investitorul e departe de dezvoltarea zonei, care deocamdată e doar curăţată şi pregătită pentru un eventual proiect.
Răzvan Zamfir - joi, 05 mart. 2020, 19:22
Ion Ţiriac este gata să pună la pământ turnul IFMA de 114 metri înălţime, de lângă Gara de Nord

Ion Țiriac a căutat o perioadă parteneri pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial pe terenul fostei întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), acţiune la care a renunţat, şi intenționează să realizeze un complex de clădiri cu înălțimi de până la 80 de metri, dar și imobile cu nivel redus, cu locuințe terasate.

De asemenea, se pare că turnul de testat ascensoare de 114 metri va fi până la urmă demolat, lângă el fiind instalată deja o macara grea. 

Turnul de testat ascensoare este una dintre cele mai înalte construcții industriale din București și totodată cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa. A fost construit în perioada 1986 – 1988, pentru a fi utilizat în testarea lifturilor ce urmau a fi instalate la Casa Poporului, deoarece vechiul turn, de 37 m, construit în 1972, era considerat prea mic.

Turnul, înalt de 114 m și cu o suprafață în secțiune de 400 mp, este amplasat în cartierul Grivița, în apropierea Gării de Nord. Construcția este formată din 8 puțuri și câteva laboratoare, folosite pentru testarea ascensoarelor, precum și pentru realizarea unor experimente specifice, necesare în construcția ascensoarelor.

Imobilele vor avea grădini verticale și piscine construite pe acoperiș. Mai există totuşi și varianta integrării în proiect a turnului, care ar putea deveni cea mai înaltă clădire din țară.

De  asemenea, Țiriac vrea să dezvolte un complex în zona Expoziției, care prevede construcția a 27 de tronsoane de clădiri de până la 20 de etaje și va cuprinde locuințe, birouri, un mall și un hotel, în apropierea centrului expozițional Romexpo din Capitală.

Ansamblul ar urma să fie dezvoltat pe un teren format din trei loturi cu o suprafață cumulată de 6,9 hectare ce aparține companiei Auto Rom, unde Țiriac Auto are reprezentanțe și service-uri auto pentru Mercedes-Benz, Mitsubishi și Hyundai. 

De altfel, zona Expoziției a atras o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, George Copos, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente și clădiri de birouri.

Potrivit agenției imobiliare Esop, până la sfârșitul anului 2021, ar putea fi construiți aproximativ 156.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasă A și aproximativ 1.500 de locuințe noi, în cele patru proiecte care au primit deja autorizații de construire în zona Expoziției, la care se adaugă proiecte mixte aflate în fază de planificare și tatonare a pieței, pe terenuri cumpărate deja de dezvoltatori, care ar mai putea aduce încă 100.000 metri pătrați de birouri și alte peste 1.000-1.500 locuințe, în următorii 5-10 ani.

În prezent, Țiriac lucrează la un turn de birouri în zona Pieței Victoriei, denumit Țiriac Tower, cu trei corpuri de clădire de cinci, opt, respectiv, 12 etaje plus cinci în subsol, investiție de circa 30 milioane euro, proiect estimat să fie livrat la finele acestui an. 

În ultimii ani, Ion Țiriac a mai dezvoltat un club rezidențial de lux în Băneasa și un proiect rezidențial în Chitila.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinul Mobexpert Militari din București devine prosumator, au fost instalate panouri cu o putere totală de aproape 400 kWp
Magazinul Mobexpert Militari din București devine prosumator, au fost instalate panouri cu o putere totală de aproape 400 ...
Axionet IoT, companie locală de servicii și soluții Machine to Machine (M2M), Internet of Things (IoT), electro-mobilitate și producție de energie verde, anunță finalizarea unui proiect amplu......
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Şeful adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui ...
TP-Link lansează pe piața din România primul său sistem Mesh cu tehnologie Wi-Fi 6E
TP-Link lansează pe piața din România primul său sistem Mesh cu tehnologie Wi-Fi 6E
TP-Link, lider global în furnizarea de echipamente de rețea pentru utilizatorii individuali și mediul de afaceri, lansează ...
Toată Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost scoasă la licitație. A fost publicat și anunțul pentru lotul 1, care va face legătura cu Sibiu – Pitești
Toată Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost scoasă la licitație. A fost publicat și anunțul pentru lotul 1, care ...
Anunțul de participare pentru proiectarea și execuția tronsonului 1 din Autostrada Sibiu - Făgăraș (14,25 km) a fost ...