Ionescu, ASF: Avem un risc cibernetic în creştere pentru pieţele pe care le supraveghem; venim cu un set de recomandări

Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenţia asupra creşterii riscului cibernetic pe piaţa financiară non-bancară, în condiţiile în care activitatea entităţilor reglementate/supravegheate de către autoritate se desfăşoară, în general, de la distanţă, ca măsură de prevenire a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, informează ASF printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 26 mart. 2020, 14:27
Ionescu, ASF: Avem un risc cibernetic în creştere pentru pieţele pe care le supraveghem; venim cu un set de recomandări

„Avem un risc cibernetic în creştere pentru pieţele pe care le supraveghem, ca atare venim cu un set de recomandări pentru entităţile din asigurări, piaţa de
capital şi pensii private, menite să ţină sub control acest risc”, a declarat directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF, Valentin Ionescu.

Conform Autorităţii, atacurile cibernetice speculează teama de coronavirus şi trimit prin canale de comunicare electronice mesaje de tip „phishing”. Acestea încearcă să inducă în eroare sau să convingă utilizatorii să acceseze sau să se conecteze la un link/website prin intermediul căruia pot fi apoi sustrase date/informaţii/parole sau se pot descărca programe malware, cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice/aplicaţiile utilizate.

În situaţia aceasta, asigurarea mentenanţei şi a bunei administrări a sistemelor informatice este deosebit de importantă, în toate componentele ei, inclusiv cele
privind înregistrările istorice, datele personale ale consumatorilor şi fluxurile monetare sau de active, susţin specialiştii ASF.

Recomandările ASF

În acest context, ASF recomandă entităţilor reglementate/supravegheate adoptarea unor măsuri de securitate cibernetică care vizează: configurarea conturilor de acces şi setarea unor parole solide de acces, de preferat cu doi factori de autentificare; identificarea riscurilor suplimentare şi a modalităţilor de gestionare în cazul în care se permite personalului utilizarea dispozitivelor de lucru personale (calculator/laptop/telefon) – controlul şi vizibilitatea de către entitate a acestor dispozitive sunt mai limitate şi implică soluţii robuste de autentificare; instruirea personalului cu privire la riscurile de phishing şi cu privire la detectarea semnalelor tipice emailurilor de tip phishing, precum şi atenţionarea propriilor clienţi cu privire la modalităţile de comunicare/confirmare a serviciilor furnizate; instruirea personalului cu privire la comunicarea/raportarea, în cel mai scurt timp, a problemelor de securitate cibernetică sau a ameninţărilor cibernetice; elaborarea de instrucţiuni/ghiduri de utilizare a unor aplicaţii de la distanţă şi testarea acestora anterior utilizării, în cazul în care acestea sunt diferite în comparaţie cu cele utilizate la sediul/biroul de lucru; activarea şi configurarea criptării datelor utilizate pe computerele/telefoanele utilizate pentru telemuncă pentru a fi protejate în cazul pierderii/furtului dispozitivului de lucru; identificarea instrumentelor ce pot fi folosite pentru a bloca accesul neautorizat la dispozitivul de lucru, pentru a şterge sau a copia datele stocate în cadrul acestuia.

Totodată, ASF recomandă societăţilor care activează în piaţa financiară non-bancară revizuirea/identificarea, în noul context, împreună cu auditorul IT extern/furnizorul de servicii IT externalizate, a vulnerabilităţilor şi identificarea modalităţilor de abordare a riscurilor operaţionale.

„ASF este alături de entităţile pe care le reglementează/supraveghează pentru a le ajuta să gestioneze cât mai eficient situaţiile care pot apărea ca urmare a contextului generat de criza COVID-19. Reamintim că, în şedinţa din data de 24 martie 2020, Consiliul ASF a decis diminuarea cu 25% a tuturor contribuţiilor datorate de către entităţile reglementate, pe perioada instituirii stării de urgenţă”, se menţionează în comunicat.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
Consumatorii au trimis peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, în 2020 şi până în prezent, din ...
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă ...