Ionică (MSI): 800 milioane euro pentru proiectele pe fonduri europene vizând societatea informațională

Proiectelor finanțate din fonduri europene, care vizează tehnologia informației și comunicațiile (TIC), respectiv, societatea informațională, le vor fi alocate circa 800 milioane de euro în viitorul exercițiu financiar, adică de două ori mai mult decât în momentul de față, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) Bebe-Viorel Ionică, la un simpozion de specialitate.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 21:21
Ionică (MSI): 800 milioane euro pentru proiectele pe fonduri europene vizând societatea informațională

„Fondurile europene care vor alocate în viitorul exercițiu financiar, respectiv în perioada 2014 — 2020, pentru dezvoltarea societății informaționale în România vor fi de două ori mai mari decât în prezent. Au fost negociate în jur de 800 de milioane de euro pentru Agenda Digitală și tot ce presupune aceasta: e-Guvernare, interoperabilitate, securitatea rețelelor și sistemelor informatice, cloud computing și media sociale, TIC în educație, sănătate și cultură, e-Commerce, TIC și cercetare-dezvoltare-inovare, banda largă și infrastructura de servicii digitale. De altfel, anul trecut, din 54% gospodării românești cu acces la internet jumătate beneficiau de conexiune de tip bandă largă’, a afirmat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că Agenda Digitală a României presupune și îmbunătățirea accesului din punctele îndepărtate geografic pentru susținerea accesului la internet atât a populației defavorizate, cât și pentru crearea de acces și posibilități de racordare la internet a echipamentelor TIC, în acest scop MSI inițiind Proiectul Ro-Net finanțat prin fonduri structurale.

„Proiectul, în valoare totală de circa 84 milioane de euro, a parcurs până în acest moment etapele de consultare cu Comisia Europeană, urmând să se treacă la achiziția de servicii pentru realizarea infrastructurii. Constituirea rețelelor backhaul în zone care nu sunt deservite în prezent va reduce costurile inițiale de investiții pentru operatorii comerciali și îi va încuraja pe aceștia în extinderea acoperirii prin rețelele proprii a acestor zone rurale defavorizate comunicațional, creând facilități în oferirea de servicii la prețuri accesibile’, a adăugat oficialul MSI.

Potrivit secretarului de stat Bebe-Viorel Ionică, dezvoltarea de infrastructură de comunicații electronice și de servicii electronice vizează și ‘facilitarea incluziunii sociale, creșterea gradului de alfabetizare digitală și îmbunătățirea competențelor digitale’.

Referindu-se la unul dintre domeniile de acțiune ale Agendei Digitale Europa 2020, secretarul de stat a subliniat că România a reușit să crească semnificativ gradul de utilizare a serviciilor de e-guvernare, ajungând ca 31% din cetățeni să utilizeze asemenea servicii, în condițiile în care obiectivul european pentru finalul anului 2015 este de 50%.

În încheiere, reprezentantul MSI a precizat că, în vederea accesării fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014 — 2020, Ministerului pentru Societatea Informațională, care are misiunea de a realiza politica Guvernului în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, îi revine sarcina de a realiza strategia națională ‘Agenda Digitală pentru România’ și planul național NGA (Next Generation Access Network = Desfășurarea de Rețele de Acces de Generații Viitoare) , ca parte componentă a strategiei.

„În momentul de față, strategia și planul național sunt postate pe site-ul ministerului pentru consultare publică. Deja au fost parcurse două etape de consultări cu Comisia Europeană și acum se lucrează la operarea observațiilor primite. Când se va ajunge la o versiune finală, această strategie va fi aprobată prin Hotărâre a Guvernului’, a mai spus secretarul de stat Bebe-Viorel Ionică.

Joi, Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (ADSI), în colaborare cu Agora Group, a organizat un simpozion privind modalitățile de dezvoltare a societății informaționale. Evenimentul a urmărit să sprijine realizarea unei etape necesare în vederea reorganizării și îmbunătățirii funcționării administrației publice din România, în spiritul Agendei Digitale pentru Europa, adoptată de Comisia Europeană în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie, a anunţat, luni, ministrul......
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla ca monedă oficială ...
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din Constanța
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din ...
Asocierea formată din companiile Altimate S.A,. Trident Servicii și Mentenanță S.A., UTI Construction and Facility Management ...