Ionică (MSI): 800 milioane euro pentru proiectele pe fonduri europene vizând societatea informațională

Proiectelor finanțate din fonduri europene, care vizează tehnologia informației și comunicațiile (TIC), respectiv, societatea informațională, le vor fi alocate circa 800 milioane de euro în viitorul exercițiu financiar, adică de două ori mai mult decât în momentul de față, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) Bebe-Viorel Ionică, la un simpozion de specialitate.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 21:21
Ionică (MSI): 800 milioane euro pentru proiectele pe fonduri europene vizând societatea informațională

„Fondurile europene care vor alocate în viitorul exercițiu financiar, respectiv în perioada 2014 — 2020, pentru dezvoltarea societății informaționale în România vor fi de două ori mai mari decât în prezent. Au fost negociate în jur de 800 de milioane de euro pentru Agenda Digitală și tot ce presupune aceasta: e-Guvernare, interoperabilitate, securitatea rețelelor și sistemelor informatice, cloud computing și media sociale, TIC în educație, sănătate și cultură, e-Commerce, TIC și cercetare-dezvoltare-inovare, banda largă și infrastructura de servicii digitale. De altfel, anul trecut, din 54% gospodării românești cu acces la internet jumătate beneficiau de conexiune de tip bandă largă’, a afirmat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că Agenda Digitală a României presupune și îmbunătățirea accesului din punctele îndepărtate geografic pentru susținerea accesului la internet atât a populației defavorizate, cât și pentru crearea de acces și posibilități de racordare la internet a echipamentelor TIC, în acest scop MSI inițiind Proiectul Ro-Net finanțat prin fonduri structurale.

„Proiectul, în valoare totală de circa 84 milioane de euro, a parcurs până în acest moment etapele de consultare cu Comisia Europeană, urmând să se treacă la achiziția de servicii pentru realizarea infrastructurii. Constituirea rețelelor backhaul în zone care nu sunt deservite în prezent va reduce costurile inițiale de investiții pentru operatorii comerciali și îi va încuraja pe aceștia în extinderea acoperirii prin rețelele proprii a acestor zone rurale defavorizate comunicațional, creând facilități în oferirea de servicii la prețuri accesibile’, a adăugat oficialul MSI.

Potrivit secretarului de stat Bebe-Viorel Ionică, dezvoltarea de infrastructură de comunicații electronice și de servicii electronice vizează și ‘facilitarea incluziunii sociale, creșterea gradului de alfabetizare digitală și îmbunătățirea competențelor digitale’.

Referindu-se la unul dintre domeniile de acțiune ale Agendei Digitale Europa 2020, secretarul de stat a subliniat că România a reușit să crească semnificativ gradul de utilizare a serviciilor de e-guvernare, ajungând ca 31% din cetățeni să utilizeze asemenea servicii, în condițiile în care obiectivul european pentru finalul anului 2015 este de 50%.

În încheiere, reprezentantul MSI a precizat că, în vederea accesării fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014 — 2020, Ministerului pentru Societatea Informațională, care are misiunea de a realiza politica Guvernului în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, îi revine sarcina de a realiza strategia națională ‘Agenda Digitală pentru România’ și planul național NGA (Next Generation Access Network = Desfășurarea de Rețele de Acces de Generații Viitoare) , ca parte componentă a strategiei.

„În momentul de față, strategia și planul național sunt postate pe site-ul ministerului pentru consultare publică. Deja au fost parcurse două etape de consultări cu Comisia Europeană și acum se lucrează la operarea observațiilor primite. Când se va ajunge la o versiune finală, această strategie va fi aprobată prin Hotărâre a Guvernului’, a mai spus secretarul de stat Bebe-Viorel Ionică.

Joi, Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (ADSI), în colaborare cu Agora Group, a organizat un simpozion privind modalitățile de dezvoltare a societății informaționale. Evenimentul a urmărit să sprijine realizarea unei etape necesare în vederea reorganizării și îmbunătățirii funcționării administrației publice din România, în spiritul Agendei Digitale pentru Europa, adoptată de Comisia Europeană în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...