Ionuţ Dumitru: Atuurile României – mărimea pieţei şi uşurinţa de a deschide o afacere. Dezavantajul – nivelul mare al taxării

România are o serie de atuuri în materie de competitivitate comparativ cu ţările din regiune, cum ar fi mărimea pieţei interne, numărul redus de zile pentru a deschide o afacere, gradul de protecţie pentru investitor, dar şi dezavantaje, precum motivarea de a munci şi de a investi, afectate de nivelul ridicat de taxare, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 10:16
Ionuţ Dumitru: Atuurile României - mărimea pieţei şi uşurinţa de a deschide o afacere. Dezavantajul - nivelul mare al taxării

‘Principalul atu al României, în opinia mea, este dimensiunea pieţei interne. România şi Polonia sunt cele mai mari pieţe din regiune. Deci, atunci când un investitor decide dacă investeşte în România sau în Bulgaria, prima opţiune este clar România, din această perspectivă. Alte componente care ne avantajează sunt, spre exemplu, numărul de zile în care se deschide o afacere, puterea protecţiei investitorilor, calitatea educaţiei matematice şi a ştiinţelor (calitatea educaţiei în general este un dezavantaj în România, iar în învăţământul tehnic se pare că avem încă un avantaj), dar şi lăţimea conexiunii la internet’, a declarat, vineri, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă de specialitate.

De asemenea, un atu important al României este stabilitatea macroeconomică, o condiţie necesară pentru obţinerea creşterii economice, dar nu suficientă, scrie Agerpres.

La aspecte negative, Dumitru a punctat efectele taxării asupra motivaţiei de a munci şi de a investi, care ne dezavantajează foarte tare.

‘Spre exemplu, în materie de motivaţie de a munci, taxarea ne poziţionează pe locul 140 din 144 de ţări – catastrofal, pe locul 128 în materie de motivaţie pentru a investi’, a explicat Ionuţ Dumitru.

În acest context, el a subliniat că, deşi anumite taxe sunt mai mici în România decât în alte ţări, nivelul total de taxare este foarte mare.

Preşedintele Consiliului Fiscal a mai menţionat, la capitolul dezavantaje pentru România, calitatea drumurilor şi capacitatea redusă de a reţine în ţară talentele.

În opinia lui Ionuţ Dumitru, primul ”buton’ pe care trebuie ‘să apăsăm’ pentru a îmbunătăţi competitivitatea este infrastructura.

‘Al doilea pilon care ne dezavantajează este partea de educaţie şi sănătate primară care, comparativ cu alte state din regiune, ne plasează foarte slab în materie de competitivitate’, a spus el.

În materie de fiscalitate, Ionuţ Dumitru este de părere că autorităţile ar trebui să facă eforturi pentru reducerea TVA, cota de 24% fiind a treia cea mai mare din Uniunea Europeană, mai ales având în vedere colectarea, care situează nivelul efectiv de TVA la 11%.

‘Peste 50% din TVA nu se colectează’, a subliniat Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a făcut o paralelă între evoluţia economiei în perioada pre-criză şi cea din perioada post-criză. Conform acestuia, ‘paradigma economică’ s-a schimbat în special din cauza scăderii investiţiilor, atât a celor private, cât, mai ales, a celor din fonduri publice.

Ionuţ Dumitru susţine că, pe sectoare, cel mai mult au avut de suferit construcţiile, care încă nu şi-au revenit după boomul din perioada 2007 – 2008.

Pe de altă parte, însă, exporturile au ajuns să fie mai mari cu 60% decât cele din perioada pre-criză.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi. Compania va asigura dezvoltarea de software ...
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...