Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi

Banca Naţională a României ar putea analiza o creştere a pasului de întărire a politicii monetare, iar în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% creştere de dobânzi, a declarat, joi, economistul-şef al Raiffesen Bank, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă de specialitate.
AGERPRES - joi, 26 mai 2022, 15:39
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi

„Consecinţa inflaţiei foarte înalte este creşterea dobânzilor în primul rând. Avem creşteri de dobânzi în toate ţările din lume, aş spune. În Europa Centrală şi de Est, de asemenea, în Polonia, în Cehia, Ungaria, creşterile de dobânzi au fost foarte rapide. Şi Banca Naţională României a crescut dobânda. Suntem la 3,75% dobândă de politică monetară. Suntem în urma celorlalte stare din regiune. În Polonia avem o dobândă de politică monetară de 5,25%, în Cehia de 5,75%, în Ungaria de 5,40%, care de fapt e un 8,40% la facilitatea de credit. Deci avem o dobândă încă mică faţă de celelalte state din regiune, iar inflaţia noastră a crescut în ultimele luni mai rapid şi probabil că perspectivele sunt să avem o continuare a acestei tendinţe de creştere a inflaţiei şi în mod normal dobânda de politică monetară ar trebui să crească mai accelerat la noi pentru a reduce decalajul care ne separă de celelalte state din regiune, în primul rând, în contextul în care am avut o creştere economică mult peste aşteptări în primul trimestru din 2022. Probabil că BNR va analiza, mă gândesc, în şedinţele următoare o creştere a pasului de întărire a politicii monetare. Ştim că am început cu 0,25%, am crescut pasul la 0,5%, în ultima şedinţă 0,75%. Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% creştere de dobânzi”, a spus Ionuţ Dumitru, la videoconferinţa „Consecinţele economice ale războiului”.

El a menţionat că energia este principala cauză a inflaţiei. România a avut un şoc energetic, care s-a suprapus cu procesul de liberalizare a pieţelor. El a explicat că în momentul de faţă avem preţuri plafonate, dar dacă am avea preţuri de piaţă inflaţia ar fi fost în jur de 20% şi nu de 13,8%. De asemenea, acum se manifestă efectele de runda a doua.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să rămână foarte înaltă în perioada următoare. Probabil că maximumul inflaţiei nu l-am atins încă. Noi îl aşteptăm a se materializa în lunile următoare. Vedem în scenariul de bază o inflaţie în maxim pe undeva în jur de 15%. Riscul este mai degrabă în sus. Adică să vedem o inflaţie chiar mai mare decât atât, însă incertitudinile sunt extrem de mari. Nu ştim ce se va întâmpla cu preţul la energie. Nu ştim ce se va întâmpla cu preţul la alimente, unde riscurile sunt în continuare foarte mari”, a explicat Ionuţ Dumitru.

El a declarat că ne putem aştepta ca dobânda de politică monetară să urce la 7% la finalul anului, iar ROBOR ar putea urca la 7-8%.

De asemenea, Ionuţ Dumitru a precizat, în conferinţa organizată de ziarul Bursa, că BNR injectează lichiditate în piaţă, respectiv 15 – 16 miliarde de lei medie zilnică, ceea ce arată un deficit mare lichiditate în piaţa monetară care a împins dobânzile efective în piaţa monetară.

Te-ar mai putea interesa și
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anul vor depăşi 24 de salarii minime brute ar putea plăti contribuţie de......
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită responsabil
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită ...
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare ...
Geoană: NATO nu are în vedere să desfășoare forțe militare în Suedia și Finlanda după aderarea acestora
Geoană: NATO nu are în vedere să desfășoare forțe militare în Suedia și Finlanda după aderarea acestora
NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce aceste două state vor deveni membre ...
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea ...