Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor:”Mii de firme vor veni la split TVA la 1 octombrie”. Nici 300 de „spartani” n-au răspuns până acum Guvernului

“Mii de firme ne-au anunţat că aplică TVA defalcat de la 1 octombrie” ne anunţa încrezător ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, cu nici o lună înaintea intrării noilor reguli de plată a TVA. Cu toate că aderarea opţională la plata defalcată a fost garnisită cu oferte fiscale “de nerefuzat”,  firmele nu s-au înghesuit să ia în braţe noul sistem. Faţă de estimările ministrului Finanţelor, realitatea din piaţă e cruntă.
Ionut Tudorica - lun, 09 oct. 2017, 20:03
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor:

“Mii de firme au fost tentate de facilităţile oferite, astfel încât vor aplica măsura privind defalcarea TVA de la 1 octombrie”, declara victorios ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, într-un interviu acordat ZF, cu nici o lună înainte de marea schimbare fiscală.

Doar 267 de firme din “miile” pe care paria ministrul Finanţelor au ales noul sistem de plată defalcată a TVA, care este operaţional de la 1 octombrie. Până la 1 ianuarie este opţional, urmând ca de atunci să devină obligatoriu. Pentru atragerea “clienţilor’ în experimentul acesta de un trimestru, guvernul a oferit şi facilităţi fiscale.

Cei care aleg sistemul split TVA sunt îmbiaţi de stat la conformarea voluntară cu scăderea de 5% a impozitului pe profit. Iar pentru cei cu restanţe la plata taxelor şi impozitelor, oferta statului e scutirea de penalităţi pentru acele datorii.

Oferta guvernului pare să fi fost respinsă de agenţii economici, de vreme ce cifrele avansate de ministrul Finanţelor sunt departe de realitatea din piaţă. Este probabil rezultatul multelor critici venite de la experţii în domeniul fiscal.

Măsura este larg criticată în societate

Multe voci puternice din economie, printre care o serie de foşti înalţi demnitari ai Ministerului Finanţelor au criticat aspru măsura. Socotind, în general, că ANAF “arestează” prin acest procedeu lichidităţile firmelor.

Una dintre cele mai dure reacţii la această măsură a venit chiar din partea unui înalt funcţionar care a  activat în ministerul Finanţelor. Fostul şef  ANAF, Gelu Diaconu a anunţat că vrea să atace split TVA la Curtea Constituţională.

Diaconu a susţinut că split TVA este „un adevarat atentat la utilizarea propriilor lichidităţi, pentru că întregul rulaj lunar al TVA nu este al statului, aşa cum ritos ne anunţă dl prim-ministru Tudose”, a spus fostul şef al Fiscului din România.

Nu a fost singurul.

„Este practic imposibil. Așa ceva nu cred că cineva sănătos la cap își poate închipui că se poate întâmpla, doar dacă n-ai nici cea mai mică idee de cum funcționează economia. Companiile din România nu au resurse nelimitate pe care să le pună la dispoziția implementării unor invenții la care cineva s-a gândit peste noapte”, a declarat Gabriel Biriş, care până anul trecut a fost secretar de stat pe probleme de fiscalitate în Ministerul Finanţelor.

“Premierul Tudose se plânge că suntem ţara cu cel mai mic grad de colectare la TVA. Însă ce face? Introduce split TVA pentru toate firmele plătitoare de TVA, măsură care va împovăra şi mai mult pe cei care îşi platesc TVA. Ce ar fi de făcut? Decidenţii ar putea scoate de la sertar măsurile anti-evaziune pe care le-au îngropat din decembrie 2014. Pot începe cu introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic conectate direct la ANAF. Asta ar face evaziunea pe TVA mult mai dificilă”, a semnalat fostul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu.

“Cele mai multe pagube vor fi produse la nivelul contribuabililor mici, deși, și cei mari vor suporta costuri suplimentare. Sistemul să fie opțional pentru toți contribuabilii și după data de 1 ianuarie 2018. În această perioadă vom vedea cine se înscrie în acest sistem și care sunt dificultățile efective la implementarea acestuia. Dacă autoritățile chiar țin efectiv să aplice acel sistem în ciuda opiniilor generalizate de respingere, atunci acesta să fie aplicat doar în acele sectoare de activitate cu risc de evaziune fiscală”, a comentat fiscalistul Adrian Benţa.

Split TVA pentru companii, în general, generează o povară financiară suplimentară, bani blocați, birocrație, dar și multă incertitudine. Pentru o bună parte din companii această măsură ar putea să le pună în situația de a nu-și mai putea finanța business-ul. Şi atunci, am putea vedea un procent bun de companii nevoite să se închidă”, a comentat Florinel Chiş, preşedintele Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO).

Firmele mari nu sunt deranjate de sistem în sine

În general, reprezentanţi din toate ramurile economiei au criticat sistemul, în principal din motive logistice şi de lichidităţi. Contribuabilii mari din România au avut însă poziţii mai nuanţate, referitoare la fiabilitatea sistemului.. De exemplu, şeful BCR, Sergiu Manea s-a limitat să spună că banca “intenţionează” să aplice sistemul, iar şeful marelui fabricant ALRO, că aşteaptă mai multe detalii. Dintre marii consultanţi financiari şi fiscali din România şi din lume, aşa-numitul grup “Big four”, doar EY a trecut la split TVA şi a argumentat că vrea să testeze sistemul pe propria companie ca să poată oferi apoi clienţilor o consultanţă cât mai bună.

Cine contează

Sunt aproximativ 600.000 de firme în România, însemnând tot atâţia clienţi pentru sistemul split TVA.

Însă soarta acestui sistem pare a sta în mâna celor mai mari dintre ele. Potrivit unui studiu publicat de firma de management al riscului CreditInfo, doar 4% din numărul total de firme din România produc 92% din profitul companiilor active din România, în condiţiile în care 33% dintre angajaţi lucrează pentru aceste companii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...